Η επικίνδυνη αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ που θα φτάσουν σήμερα στη Συρία για να επιτηρήσουν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή, αφού δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και την αντιπολίτευση.
   »Αν δεν υπάρξει εκεχειρία δεν θα υπάρξει και έναρξη της πολιτικής διαδικασίας: αυτή η αποστολή θα είναι μια από τις δυσκολότερες που έχει αναλάβει ποτέ ο ΟΗΕ», τόνισε διπλωμάτης.
   Η απόφαση 2042 που υιοθετήθηκε χθες Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δίνει το πράσινο φως για την αποστολή τις επόμενες ημέρες 30 στρατιωτικών άοπλων παρατηρητών, καθιστά υπεύθυνη για την ασφάλειά τους την κυβέρνηση της Δαμασκού.
   Όμως, μετά τις νέες επιθέσεις χθες Σάββατο, πολλοί δυτικοί πρεσβευτές εξέφρασαν αμφιβολίες για την βούληση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να σεβαστεί τον τερματισμό των βιαιοτήτων, ο οποίος ισχύει από την Πέμπτη. 
   Τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν συχνά παρατηρητές σε εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι είναι «τα μάτια και τα αυτιά του Συμβουλίου Ασφαλείας». Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν έχουν ήδη υπογραφεί επίσημες συμφωνίες εκεχειρίας.
   Οι πρώτοι παρατηρητές, περίπου έξι, αναχώρησαν άμεσα μετά την υιοθέτηση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένονται στη Συρία σήμερα, σύμφωνα με τον Κιέραν Ντουάιερ εκπρόσωπο του τμήματος επιχειρήσεων του ΟΗΕ για την διατήρηση της ειρήνης. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες άλλοι 25. Αν η εκεχειρία διαρκέσει, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως ο αριθμός τους θα φτάσει τους 250 και θα διαθέτουν μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας.
   Οι παρατηρητές αυτοί θα προέλθουν κυρίως από τις μονάδες των Κυανόκρανων που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα και αν διαθέτουν έμπειρο προσωπικό, διευκρίνισε ο Ντουάιερ.
   Σύμφωνα με διπλωμάτες, μπορεί να είναι η αποστολή του ΟΗΕ στο Γκολάν, ή αυτή του Σουδάν ή του Νοτίου Σουδάν.
   Πρώτος στόχος της αποστολής αυτής είναι «η δημιουργία ενός επιχειρησιακού γενικού επιτελείου» στην Δαμασκό, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή με την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση «για να καταλάβουν και οι δύο πλευρές ποιος θα είναι ο ρόλος της επιτήρησης και για να εγκαταστήσουν ένα σύστημα ελέγχου».
   Επίσης θα μεταβούν και σε άλλες πόλεις της Συρίας για να αποφασίσουν που εγκαταστήσουν τις βάσεις τους ώστε να επιτηρούν το σύνολο των συριακών εδαφών.
   Η πρώτη ομάδα των παρατηρητών θα έχει καθημερινές επαφές και θα ελέγχει αν οι βιαιότητες έχουν πραγματικά σταματήσει.
   Οι παρατηρητές θα δίνουν αναφορά στον Κόφι Αναν και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να μπορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκτιμά την κατάσταση και να αποφασίζει τα επόμενα βήματα της αποστολής.
   Ο Αναν θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο των έξι σημείων, «οι παρατηρητές δεν θα έχουν πολιτικό έργο, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά», τόνισε ο Ντουάιερ.
   Οι επιθέσεις του Σαββάτου, ειδικά ο βομβαρδισμός της Χομς, που συνεχίζεται και σήμερα και οι θάνατοι αμάχων στο Χαλέπι, υπογραμμίζουν τους κινδύνους της αποστολής, όπως δήλωσαν δυτικοί πρεσβευτές στον ΟΗΕ.
   »Η αναζωπύρωση της βίας προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για τη βούληση του συριακού καθεστώτος να σεβαστεί την εκεχειρία», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα Σούζαν Ράις.
   »Οι βιαιότητες περιορίστηκαν, αλλά οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Χομς επιβεβαιώνουν τις αμφιβολίες για το αν πραγματικά το συριακό καθεστώς έχει δεσμευτεί», είπε ο γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό.