Η επιστροφή του Αλέν Ζιπέ,στο τιμόνι της γαλλικής διπλωματίας.

» Ο Αλαίν Ζiπέ για να ξεχασθεί η Αλιό- Μαρί», «ο Ζιπέ επιβάλλεται ως ο νέος δυνατός άνδρας της κυβέρνησης», «ο αναπόφευκτος», «ο θεόπεμπτος», είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν ή γράφησαν, με την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

    ‘Υστερα από τρείς μόλις μήνες στο Υπουργείο ‘Αμυνας, αυτός για τον οποίο ο Ζακ Σιράκ έχει δηλώσει » είναι ο καλύτερος όλων μας «, ανέλαβε να δώσει νέα πνοή στη γαλλική διπλωματία. 

   

Υστερα από 16 χρόνια, ο Αλέν Ζιπέ (66 ετών), επιστρέφει στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έχει αφήσει μια θετική ανάμνηση από το πέρασμά του την περίοδο 93-95. ‘Ηταν η εποχή της «συγκατοίκησης», με πρόεδρο τον Φρανσουά Μιτεράν και πρωθυπουργό τον Εντουάρ Μπαλαντίρ. 

   

Τότε ο Αλέν Ζιπέ, δεν είχε καμία εμπειρία για τον διεθνή τομέα, πλαισιώθηκε όμως από δύο εξαιρετικά έμπειρους διπλωμάτες καρριέρας, τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν (Dominique de Villepin) και τον Μορίς Γκουντρό-Μοντάνι (Maurice Goudrault-Montagne).

   

Σήμερα επιστρέφει, αφού στην πολιτική του πορεία έχει προστεθεί η εμπειρία της πρωθυπουργίας (1995-97) επί Ζακ Σιράκ, αλλά και οι δύσκολες εποχές της αυτοεξορίας του στον Καναδά, ύστερα από την καταδίκη του το 2004 για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατά τη δεκαετία του 80, όταν ήταν αρχηγός του κόμματος RPR και ο Ζακ Σιράκ δήμαρχος Παρισίων.

   

Το 2006 εξελέγη δήμαρχος της πόλης Μπορντό. Εχοντας αποτύχει να επανεκλεγεί στις βουλευτικές του 2007 έδωσε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται πλέον να εγκαταλείψει την πόλη, πράγμα που σήμερα οι κάτοικοι της πόλης του καταλογίζουν.

   

Τα τελευταία χρόνια, τις θέσεις του για την πολιτική ζωή τις εξέφραζε συχνά μέσα από το » blog » του. Παρακολουθούσε ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική, ενώ τις ανησυχίες του τις εξέφρασε τον περασμένο Ιούλιο, συνυπογράφοντας άρθρο στην εφημερίδα «Μοντ» με τον πρώην σοσιαλιστή υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν (Hubert Vedrine). 

   

Tότε υπουργός ήταν ο Μπερνάρ Κουσνέρ, το δε άρθρο είχε τίτλο: «Σταματήστε να αποδυναμώνετε το Quai d’Orsay » (δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών).

   

Η έλλειψη μιας ξεκάθαρης γραμμής στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, περιεπλέκετο ακόμα περισσότερο από τις παρεμβάσεις των συμβούλων του προέδρου και πιό συγκεκριμένα του Κλοντ Γκεάν, γενικού γραμματέα της προεδρίας.

   

Στις καινοτόμες ιδέες που επέβαλε ο Νικολά Σαρκοζί ως πρόεδρος, ήταν και η προνομιακή θέση που έδωσε σε στενό κύκλο συμβούλων του, οι οποίοι συχνά υπεσκέλιζαν τους υπουργούς.

   

Πιστεύεται ότι για να αποδεχθεί ο Αλέν Ζιπέ τη μετακίνησή του, έθεσε ως βασική προϋπόθεση την ανεξαρτησία του υπουργείου του και την απαλλαγή από τις παρεμβάσεις συμβούλων.

   

Ετσι ίσως να μην είναι τυχαία η απομάκρυνση του Κλοντ Γκεάν (66 ετών) από την προεδρία και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, για εννέα συνεχή χρόνια, εθεωρείτο ότι ασκούσε μεγάλη επιρροή, γι’ αυτό και συχνά τον αποκαλούσαν » αντιπρόεδρο » ή » καρδινάλιο «.

   

Σήμερα, με την υπουργοποίησή του, ο Κλοντ Γκεάν, για πρώτη φορά περνάει «από τη σκιά στο φως», όπως τιτλοφορεί η Μοντ.