Η φυλακή-φρούριο που κρατείται ο Ντομινίκ Στρος Καν.Οι κατηγορίες εναντίον του.

 Το μέχρι πριν από λίγα «αφεντικό» του ΔΝΤ, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, βρίσκεται στο κελί μια από τις πιο ασφαλέστερες φυλακές των ΗΠΑ,στο Riker Island. Όπως φαίνεται από την αεροφωτογραφία,κανείς δεν μπορεί ούτε καν να σκεφτεί ότι μπορεί να διαφύγει. Πόσο θα παραμείνει σ΄ αυτό το φρούριο ο κ.Καν κανείς δεν το γνωρίζει. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει όπως φαίνεται και από το έγγραφο δεν πρέπει να του επιτρέπουν να αισιοδοξεί,ότι η δοκιμασία του θα τελειώσει τη Παρασκευή.

Το Σώμα των ενόρκων (Grand Jury), 16 έως 23 ένορκοι, πρέπει να συνεδριάσει «εντός τριών ημερών, αρχίζοντας από την Δευτέρα, σύντομα, μυστικά, τη απουσία δικαστή, για να ακούσει τα αποδεικτικά στοιχεία της κατηγορούσας αρχής και να αποφασίσει αν θα τον παραπέμψει σε δίκη. 

   

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει εξέταση κατ’ αντιπαράσταση (ο κατηγορούμενος) δεν μπορεί να καλέσει μάρτυρες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράντολφ Τζόνκαϊτ, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης.

   

Αν το Σώμα των ενόρκων παραπέμψει τον Στρος-Καν, απαγγέλοντάς του και επίσημα κατηγορίες, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστού ανώτερου δικαστηρίου –αλλά επίσης πρώτου βαθμού– στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να του ανακοινωθεί επισήμως το κατηγορητήριο. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Σώματος των ενόρκων δεν απαιτείται να είναι ομόφωνη. 

   

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του ο DSK θα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του. Οι δικηγόροι του σκοπεύουν επίσης να εφεσιβάλουν την απόφαση περί προφυλάκισής και θα ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. 

   

«Κανονικά, (η δίκη) θα διεξαχθεί σε χρονικό διάστημα τριών μηνών έως ενός έτους», δήλωσε ο Τζόνκαιτ.

   

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, 62 ετών, μεταφέρθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην τεράστια φυλακή Ράικερς, σε ένα νησί του Ιστ Ρίβερ, βόρειοανατολικά του Μανχάταν, και τοποθετήθηκε μόνος του σε ένα κελί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της φυλακής.

   

«Δεν είναι σε επαφή με τους άλλους κρατουμένους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μένει πάντα στο κελί του. Οταν θα βγαίνει, θα συνοδεύεται πάντα από ένα φρουρό», πρόσθεσε.