Η κρίση με το Ιράν μας αγγίζει άμεσα.Θέμα με το πετρέλαιο που προμηθευόμαστε

Το Ιράν απειλεί ότι θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε στα 101 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, αλλά η ανοδική τάση σταμάτησε όταν η Σαουδική Αραβία είπε μαζί με τα άλλα κράτη του Κόλπου θα αντισταθμίσουν την απώλεια ιρανικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.Ωστόσο αν το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του η Ελλάδα -και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα έχουν θέμα πετρελαίου!

Οι ΗΠΑ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο των στενών .

«Η ελεύθερη ροή των αγαθών και υπηρεσιών μέσω των Στενών του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και την παγκόσμια ευημερία», δήλωσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ Πέμπτου Στόλου, που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

Η ωμή προειδοποίηση της στρατιωτικής επέμβασης ήρθε αφού κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα κλείσει τα
Στενά του Ορμούζ αν η Δύση προσπαθήσει να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του με την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο του.

Ο ναύαρχος Habibollah Sayari, επικεφαλής του Ναυτικού στο Ιράν, είπε ότι το κλείσιμο των Στενών θα είναι «πιο εύκολο από το να πίνεις ένα ποτήρι νερό”. Το ιρανικό ναυτικό συνεχίζει τις ασκήσεις του.

Η εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Βαρόνη Ashton, δήλωσε: «Η ΕΕ εξετάζει μια σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό.»
Η Γαλλία ζήτησε από το Ιράν να «σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», επισημαίνοντας ότι τα Στενά αποτελούν διεθνή ύδατα.
Περίπου το ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου στον κόσμο και το ένα έκτο του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο περνάει μέσα από τα στενά του Ορμούζ. Η λωρίδα θάλασσας, που συνορεύει με το Ιράν, είναι ακριβώς τέσσερα μίλια πλάτος στο στενότερο σημείο του και συνδέει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγουν τα κράτη της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και του Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για ένα εμπάργκο πετρελαίου, και οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να λάβουν απόφαση σήμερα.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να καταστρέψουν την οικονομία του Ιράν. Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, και κερδίζει το 1/2 των εσόδων της από τα 2.600 εκατομμύρια βαρέλια που εξάγει ημερησίως.
Ωστόσο το εμπάργκο θα μπορούσε επίσης να ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου στα ύψη σε μια εποχή που οι δυτικές οικονομίες είναι σε τραγική κατάσταση. Το Ιράν παρέχει σχεδόν 6% του πετρελαίου του στην ΕΕ, και σε κράτη μέλη της που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία,που περνούν δύσκολες ώρες σ΄ ότι αφορά στα οικονομικά.