Η κρίση στην Ελλάδα και οι αγωγοί φυσικού αερίου.Ναυαγεί ο Nabucco

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco,ο οποίος δεν περιελάμβανε την Ελλάδα,”ναυαγεί”.

Από το 2011, η κοινοπραξία Shah Deniz, που αποτελείται από διάφορες εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των BP, Statoil, SOCAR, Total SA, Lukagip, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν και TPAO της Τουρκίας, έχει αρκετές προτάσεις για τη πορεία του αγωγού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με άρθρο του Stratfor μεταξύ των προτεινόμενων αγωγών ήταν η γραμμή διασύνδεσης Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI), η Trans-Adriatic Pipeline και το αρχικό σχέδιο του αγωγού Nabucco. “Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα στην Ελλάδα οδήγησαν Shah Deniz να επανεξετάσει τον ITGI”,γράφει το Stratfor.

Εν τω μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ήταν σε συζητήσεις για ένα νέο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ο Πρόεδρος της SOCAR Rovnag Abdullayev επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία το Νοέμβριο ότι η εταιρεία του θα κατασκευάσει τον αγωγό με μια τουρκική εταιρεία. Ονομάζεται Trans-Anatolian Pipeline, και θα έχει δυνατότητα μεταφοράς περίπου 17 δισ. κυβικά μέτρων.Το κόστος του θα είναι περίπου $ 6 δις.