Η πώληση υποβρυχίων στην Αίγυπτο,προκαλεί «ψύχρα» στις σχέσεις Γερμανίας-Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας υποβάθμισε σήμερα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι σχέσεις του Βερολίνου με το Ισραήλ επλήγησαν εξαιτίας της πιθανολογούμενης πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Αίγυπτο.
«Δεν μεταβάλλεται η γερμανική στάση έναντι του Ισραήλ, ή η υποχρέωση που έχει η γερμανική κυβέρνηση να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Ζάιμπερτ έκανε την δήλωση αυτή έπειτα από ένα δημοσίευμα στην ισραηλινή εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ χθες, στο οποίο μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές στο Ισραήλ είπαν ότι η πιθανή πώληση υποβρυχίων στην Αίγυπτο προκαλεί μία «δραματική επιδείνωση της σχέσης» ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το δημοσίευμα της Γιεντότ Αχρονότ ακολούθησε τις δηλώσεις του επικεφαλής του γενικού επιτελείου του πολεμικού ναυτικού της Αιγύπτου Οσάμα αλ Γκίντι σε μια αιγυπτιακή εφημερίδα, στην οποία είπε ότι η συμφωνία για την αγορά δύο γερμανικών υποβρυχίων Τύπου 209 έχει ήδη υπογραφτεί.
Η ισραηλινή εφημερίδα υποστήριξε ότι εάν η πώληση προχωρήσει, το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό θα αποκτήσει ένα προβάδισμα έναντι του ισραηλινού σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την περιοχή.
Ο Ζάιμπερτ δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την σύμβαση αυτή, επικαλούμενος τους κανόνες μυστικότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γερμανίας, το οποίο χειρίζεται ζητήματα εξοπλισμών κ.ά.
Περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δίνει την έγκρισή του για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού».
Η Ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει σχόλια επίσημα στις υποθέσεις σχετικά με την πώληση υποβρυχίων.