Η στρατηγική των αμερικανικών ΕΔ για το κόσμο.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική τους , για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια. Στόχος ,όπως συνήθως, η διατήρηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο. Καθόλου εύκολη υπόθεση όπως προκύπτει.
Οι συντάκτες της στρατηγικής επεσημαίνουν μια σειρά προκλήσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, και για το δυτικό πολιτισμό γενικότερα.

Οι στρατηγοί των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η έλλειψη πόρων στον πλανήτη μπορεί να πυροδοτήσει εδαφικές διαφορές, οι οποίες συνιστούν άμεση απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα. Είναι, επίσης, ανησυχητικό το γεγονός ότι το εθνικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών «εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας». Κάτι μας θυμίζει αυτό…

Όλα αυτά επιδεινώνονται με μια ολόκληρη λίστα με άλυτα προβλήματα, τα οποία έχουν καταστεί ακόμη πιο σοβαρή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Πρώτον και κύριον, η «κυρίαρχη δύναμη του κόσμου» δεν μπόρεσε να νικήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, και η φωτιά της αφγανικής αναταραχή εξαπλώνεται στο γειτονικό Πακιστάν.
Παρ ‘όλα αυτά, οι συντάκτες του εγγράφου, δηλώνουν: «Θα είμαστε έτοιμοι να βρούμε, να συλλάβουμε ή να θανατώσουμε βίαιους εξτρεμιστές, όπου και αν βρίσκονται, όταν απειλούν τα συμφέροντα και τους πολίτες της Αμερικής και των συμμάχων μας». Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ότι ο κόσμος θα είναι σύντομα μάρτυρας κι άλλων στρατιωτικων αμερικανικών επεμβάσεων.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις ανερχόμενες δυνάμεις, την Ινδία και την Κίνα, καθώς και άλλες περιφερειακές ισχυρές χώρες. Οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την Κίνα .
Στο πλαίσιο αυτό, το Πεντάγωνο δεν πρόκειται να μειώσει την προσοχή του στη Νότια Ασία και την Άπω Ανατολή.
Τρίτον, το ζήτημα των πυρηνικών και η διάδοσή τους παραμένει άλυτο, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει αποδείξει την κατοχή πυρηνικών όπλων . Το Ιράν επιχειρεί το ίδιο.
Για να λυθεί το πρόβλημα, η Ουάσιγκτον προτίθεται να στηρίξει τους περιφερειακούς συμμάχους, όπως το Ιράκ, με την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στο οποίο η Ρωσία αντιτίθεται σφόδρα,αλλά και να λάβει μέτρα άμυνας κατά των καθεστώτων που επιμένουν στη διαδοση των πυρηνικών.
Τέταρτον, το 2025, η Ουάσιγκτον προβλέπει σοβαρή αποσταθεροποίηση σε μια σειρά αναπτυσσόμενων κρατών, λόγω της συνεχιζόμενης δημογραφικής έκρηξης. Ο πληθυσμός των χωρών αυτών θα αυξηθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια , γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψης τροφής και νερού
Με άλλα λόγια, η αμερικανική υπεροχή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε διαφορετικές ηπείρους,γι΄ αυτό οι αμερικανοί πιστεύουν ότι «σ ΄ αυτό το πολυ-κομβικά κόσμο, η συμβολή του στρατού για την αμερικανική ηγεσία πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή».

Στρατηγοί των ΗΠΑ επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί το υψηλό κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το έγγραφο, το κράτος πρέπει να συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της ευημερίας των υπερασπιστών του. «Πρέπει να διασφαλίσουμε το επίπεδο αμοιβών και παροχών υπηρεσιών των μελών, την παροχή στήριξης της οικογένειας και τη φροντίδα για τους τραυματίες μας πολεμιστές.

Περιττό να πούμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τη Ρωσία έξω από την προσοχή τους. Το έγγραφο δηλώνει την πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους εταιρικές σχέσεις, να συνεχίσουν τη μείωση των εξοπλισμών και την οικοδόμηση της ασφάλειας στην Κεντρική Ασία σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Η νέα στρατηγική αναφέρει επίσης πιο σημαντικά πράγματα για τη Ρωσία. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ πρόκειται να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον Καναδά σχετικά με τα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας, όπως η ανάπτυξη της περιοχής της Αρκτικής. Είναι κοινό μυστικό ότι η Ρωσία υποστηρίζει το δικαίωμά της στην Αρκτική , κάτι που εξαγριώνει τον Καναδά.

Εδώ είναι μια άλλη, αρκετά εκφραστικό δήλωση: «Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητική δύναμη στην περίμετρό τους,από τη Μέση Ανατολή και την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο». Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας;

Οι συντάκτες της νέας Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής είναι βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την οικονομική και αμυντική δύναμη τους στο εγγύς μέλλον. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να «ποντάρουν» στην ωμή στρατιωτική δύναμη, η οποία, όπως λένε οι συντάκτες της έκθεσης, θα συμβάλει στην ασφάλεια και την ευημερία της Αμερικής στον 21ο αιώνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ PRAVDA.