Η χρήση σεξουαλικής βίας ώς πολεμικό όπλο στην Συρία

Η αναστολή των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στη Συρία είναι μια πλήρης ένδειξη του χάους που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον και σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Independent κατά την διάρκεια της κρίσης της Συρίας υπήρξαν επίσης αναφορές τρομερής σεξουαλικής βίας. 

Την περασμένη βδομάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει την σεξουαλική βία σε βασανιστήρια τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών κρατουμένων. Η οργάνωση έχει μαρτυρίες απο πολίτες που έχουν υποστεί βία σεξουαλικού χαρακτήρα στα ίδια τους τα σπίτια. Δυστυχώς η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται πολύ συχνα σε εμπόλεμες καταστάσεις ώς πολεμικό όπλο , όπως έχει συμβεί στην Ρουάντα και στο Νταρφούρ.

Ωστόσο μια οργάνωση γυναικών με το όνομα Women Under Siege ( Γυναίκες υπό Πολιορκία) εργάζεται να αναδείξη την σεξουαλική βία στην Συρία με την βοήθεια ενός χάρτη που τονίζει τα σημεία βίας.

Η Διευθύντρια των ‘Women Under Siege’ περιέγραψε το πρόσφατο συμβάν δυο αδελφών 12 και 14 ετών που τις χτύπησαν και τις βίασαν Σαμπίχα και άντρες της Συριακής ασφάλειας στο σπίτι τους μπροστά απο την μητέρα τους και τα δυο τους αδέλφια. 

Η οργάνωση έχει μαρτυρίες και για περιπτώσεις σεξουαλικού εξαναγκασμού όπου μετά απο μια ένεση οι γυναίκες μένουν παράλυτες για όλη την διάρκεια του βιασμού. 

Η Wolfe εξηγεί ότι εκτός από την καταγραφή των περιπτώσεων, η οργάνωση μπόρεσε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία σύμφωνα και με άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το βιασμό γυναικών σε σημεία ελέγχου, τον βιασμό ανδρών κρατουμένων και μαζικούς βιασμούς μετά απο στρατιωτικούς βομβαρδισμούς.

Η Wolfe ελπίζει ότι οι ‘Women Under Siege’ θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση αυτών των ‘μαζικών αγριοτήτων’ όπως της περιγράφει και τονίζει ότι «μέχρι να  συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή είναι μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους μας δεν πρόκειται να σταματήσουμε.» 

Πηγή: The Independent

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΟΗΕ – Στην Συρία γίνεται εμφύλιος