«Ημέρα οργής» στην Αίγυπτο. Ανταπόκριση για το Onalert.

Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*

«Ημέρα της οργής» αυτή που ξημέρωσε στην Αίγυπτο και ουδείς γνωρίζει ακόμη, πόσο μεγάλη και επικίνδυνη θα είναι.Οι Κασσάνδρες προμηνύουν ότι θα γινει της Τυνησίας, αλλά κυβερνητικές πηγές κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις και θεωρούν ότι η κατάσταση είναι κάτω από πλήρη έλεγχο.

Μέλη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές μέσω του διαδικτύου καλούν εδώ και μέρες όλους τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης με μια ειρηνική πορεία στο κέντρο του Καίρου και διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αρχές Ασφαλείας είναι σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς φοβούνται έκτροπα από εξτρεμιστικά στοιχεία, ενώ διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαδήλωση είναι παράνομη, καθώς δεν ζητήθηκε άδεια και ότι στρατός και αστυνομία θα εφαρμόσουν απαρεγκλήτως το νόμο σε περίπτωση βανδαλισμών και διακοπής της κυκλοφορίας.

Η σημερινή ημέρα είναι επίσημη αργία στην Αίγυπτο καθώς είναι η εθνική εορτή της Αστυνομίας. Με αφορμή αυτή την ημέρα οι διαδηλωτές θα διαμαρτυρηθούν –όπως λένε σε συνεντεύξεις τους στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο- για τις βιαιότητες της Αστυνομίας, την ανεργία, την συνεχή αύξηση στις τιμές των αγαθών και τους χαμηλούς μισθούς.

Το σύνθημα θα είναι « Διαδηλώνω και διεκδικώ τα δικαιώματά μου». Μεταξύ άλλων ένα ακόμη αίτημα των διαδηλωτών είναι η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου που είναι σε ισχύ στην Αίγυπτο από το 1981, μετά την δολοφονία του τότε προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

Μέλη των οργανώσεων που θα λάβουν μέρος στη διαδήλωση εκτιμούν ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή και προσπαθούν να βρουν τροπους για να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν τυχόν βιαιότητες από την πλευρά της αστυνομίας, ενώ καταγγέλουν ότι ήδη δέχθηκαν απειλές και λεκτικές επιθέσεις από τις αρχές ασφαλείας.

Το παρόν στη διαδήλωση θα δώσει και το κίνημα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι. Ενας από τους αρχηγούς του κινήματος ο Μωχάμεντ Ελ Μπελντάγκουι, δήλωσε οτι θα διαδηλώσουν με τους πολίτες για να δείξουν ότι είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να πείσουν για την ανεπάρκεια της παρουσας κυβέρνησης.

Ο ΄Αϊμαν Νουρ επικεφαλής του κόμματος Ελ Γκάντ (Το Αύριο) είπε ότι θα κρατούν πανώ που θα γράφει «Φύγετε».

Ο Νομπελίστας Μωχάμεντ ΕλΜπαράντεϊ, που ζει στο εξωτερικό και επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Αίγυπτο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ειρηνική αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά δεν θα λάβει ο ίδιος μέρος.

Από την άλλη πλευρά κάποιοι ηγέτες της αντιπολίτευσης (τα κόμματα Ελ Γκίιλ και Ελ Αντάλα) , καθως και η Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η διαδήλωση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε χάος, ενώ ο βουλευτής Μωχάμεντ Αμπντέλ Ααλ υποστηρίζει ότι « οι Αιγύπτιοι πρέπει να συγχαρούν την αστυνομία την ημέρα της γιορτής της, αντί να διαδηλώνουν και να αποσυντονίζουν τη χώρα.»

Εκκληση σε όλους τους Κόπτες Χριστιανούς να μείνουν μακριά από τις διαδηλώσεις όπου και αν γίνουν απευθύνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες τους, τονίζοντας ότι «υπάρχουν άλλοι οδοί και τρόποι να δείξει κάποιον την οργή του και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.»

Διαδηλώσεις ετοιμάζονται και στις πρεσβείες της Αιγύπυτου σε άλλες χώρες όπως η Τυνησία, ο Λίβανος, η Μεγάλη Βρεταννία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

*Η Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αίγυπτο.