Ηχητικό ντοκουμέντο: βομβαρδιστικό Β-1b, επικοινωνεί με Μάλτα και ανακοινώνει την εμπλοκή του

Για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες στην “Αυγή της Οδύσσειας”, οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν τα τεράστια υπέρ-βομβαρδιστικά B-1b.
Πρόκειται για τον αντικαταστάτης ουσιαστικά του B-52 stratofortress και οι ΗΠΑ το χρησιμοποιούν με διάφορες αναβαθμίσεις από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 (η πρώτη πτήση του έγινε στις 23 Δεκεμβρίου του 1974). Το B-1b lancer, είναι ένα τεράστιο αεροπλάνο στρατηγικού βομβαρδισμού. Είναι ένα θηρίο 45 μέτρων και άνοιγμα φτερών 41 μέτρων, που σπάει το φράγμα του ήχου και μπορεί να μεταφέρει φορτίο βομβών μέχρι και 34 τόνους.
 
Μετά τις επιχειρήσεις που ανέλαβε στους 2 πολέμους του Κόλπου, στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, ήρθε και η σειρά της Λιβύης.
Τα B-1b συμμετέχουν στην “Αυγή της Οδύσσειας” με την κωδική ονομασία BONE (πρόκειται για λογοπαίγνιο, αφού το αεροσκάφος λέγεται B-1, δηλαδή Β-ONE, δηλαδή BONE, δηλαδή “κόκαλο”)
Στους βομβαρδισμούς συμμετείχαν 4 B-1b με τους αριθμούς αναγνώρισης 34, 35, 36, και 37.
 
Το onalert, εξασφάλισε και σας παρουσιάζει το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας του ΒΟΝΕ 34 με τον πύργο ελέγχου στη Μάλτα. Ενημερώνει τους συμμάχους ότι βρίσκεται στη Μεσόγειο πετάει προς Λιβύη και είναι έτοιμο να ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς.
 
Τα B-1b ήρθαν στη Μεσόγειο από τη βάση Ellsworth στις ΗΠΑ. Ανεφοδιάστηκαν στον αέρα πάνω από τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο και στη συνέχεια ξεκίνησαν να χτυπούν τους επιλεγμένους στόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε η σκέψη να προσγειωθούν σε κάποια Ελληνική ή Ιταλική βάση, όμως το μήκος του διαδρόμου είναι τέτοιο που θα τα δυσκόλευε πολύ. Αποφασίστηκε λοιπόν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, κάνοντας στροφή και πετώντας πάνω από τον εναέριο χώρο του Σουδάν με κατεύθυνση τον Ινδικό. Βέβαια το Υπουργείο Άμυνας του Χαρτούμ κάτι τέτοιο το διαψεύδει.
 
Ακούστε το ηχητικό

Listen!