Ινδία και Πακιστάν συνομιλούν έπειτα από 60 χρόνια εχθρικών σχέσεων

Στο περιθώριο συνόδου κορυφής στις Μαλδίβες συναντήθηκαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο γειτονικών χωρών που διατηρούν εχθρικές σχέσεις εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, σε μια ένδειξη της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Ο Ινδός Μανμοχάν Σινγκ και ο Πακιστανός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι έσφιξαν τα χέρια μπροστά στους δημοσιογράφους πριν αρχίσουν συνομιλίες σε ξενοδοχείο σε ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους.

«Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα είναι ακόμη πιο θετικός, πιο εποικοδομητικός και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών», είπε ο Ραζά Γκιλάνι μετά την ωριαία συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του.

Η ειρήνη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων θεωρείται το κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή της Νότιας Ασίας και παράγοντας που θα βοηθήσει στη διαδικασία μεταβίβασης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το 2014.

Η Ινδία και το Πακιστάν επανέλαβαν φέτος τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες διακόπηκαν μετά την πολύνεκρη επίθεση εξτρεμιστών στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας το 2008. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ήταν το Μάρτιο, όταν ο επικεφαλής της πακιστανικής κυβέρνησης είχε καλέσει τον Ινδό ομόλογό του στον ημιτελικό του παγκόσμιου κυπέλλου κρίκετ.

Οι δύο άνδρες είχαν επίσημες συνομιλίες τον Απρίλιο του 2010 σε μια σύνοδο κορυφής στο Μπουτάν. Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών δήλωσαν ότι «η έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών περιορίζεται.

«Οι σχέσεις μας με το Πακιστάν είναι πιο σταθερές σε σχέση με πριν», είπε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ.Μ.Κρίσνα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Νοτιοανατολικής Ασίας για την περιφερειακή συνεργασία (SAARC) στις Μαλδίβες. Για την Πακιστανή ομόλογό του, τη Χίνα Ραμπανί Χαρ, το κλίμα μεταξύ του Νέου Δελχί και του Ισλαμαμπάντ «βελτιώθηκε σημαντικά» τους τελευταίους μήνες.

Η Ινδία και το Πακιστάν είναι και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις και έχουν διεξάγει τρεις πολέμους μεταξύ τους μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται μια εβδομάδα αφότου η πακιστανική κυβέρνηση ενέκρινε πρόταση για τη χορήγηση στην Ινδία του καθεστώτος του «πλέον ευνοουμένου κράτους», ώστε να διευκολύνει τις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές και να υπάρξει μια εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία είχε χορηγήσει το καθεστώς αυτό στο Πακιστάν το 1996.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι Ταλιμπάν απειλούν με πόλεμο στο Πακιστάν

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου