Ιράν:Ο Σαρκοζί αποκλείει προληπτικές επιθέσεις,οι ΗΠΑ ανησυχούν

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα μίας προληπτικής επίθεσης εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εκτιμώντας ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» μεταξύ αυτού του σεναρίου και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

   

«Προληπτικές επιθέσεις; Βιάζεστε. Δεν γίνεται έτσι. Υπάρχει ο διάλογος, όταν δεν καταλήγει κάπου υπάρχουν οι κυρώσεις και αν οι κυρώσεις δεν αρκούν υπάρχουν και άλλες κυρώσεις, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να διευθετεί τα πάντα με τα όπλα», δήλωσε ο Σαρκοζί απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τις Κάνες.

   

«Είναι πολύ σοβαρές προτάσεις, δεν είναι πράγματα για τα οποία μιλάμε έτσι απλά μεταξύ των ηγετών των κρατών», συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος.

    «Το μοναδικό πράγμα που είπαμε είναι ότι αν το Ισραήλ δεχθεί απειλές για την ύπαρξή του, η Γαλλία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια», υπενθύμισε ο Σαρκοζί.

   

Στο μεταξύ ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ακόμη μεγαλύτερη και από την αλ Κάιντα, η οποία έχει εξασθενίσει αλλά δεν έχει νικηθεί.

   

«Η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά μας και αυτά των εταίρων μας έχει έρθει στο επίκεντρο και είναι το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

   

Μιλώντας σε ένα φόρουμ στην Ουάσινγκτον ο αξιωματούχος είπε ότι δεν πιστεύει ότι το Ιράν επιθυμεί να προκαλέσει μία σύγκρουση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν η Τεχεράνη έχει αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε σήμερα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα μείνει άπραγη αν «απειληθεί η ύπαρξη του Ισραήλ».

Ο Σαρκοζί μιλούσε από τις Κάνες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία αναμένεται να περιέχει πληροφορίες οι οποίες θα επισημαίνουν την στρατιωτική διάσταση του προγράμματος.

«Η συμπεριφορά του Ιράν και η εμμονική του επιθυμία να αποκτήσει στρατιωτική πυρηνική (δυνατότητα) αποτελεί παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων και η Γαλλία καταδικάζει έντονα την έλλειψη σεβασμού για αυτούς τους κανόνες», δήλωσε ο Σαρκοζί.

«Αν απειληθεί η ύπαρξη του Ισραήλ, η Γαλλία δεν θα μείνει άπραγη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η έκθεση της IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να περιέχει στοιχεία σχετικά με έρευνες και άλλες δραστηριότητες οι οποίες δεν θα είχαν νόημα αν δεν σχετίζονταν με πυρηνικά όπλα, όπως δήλωσαν σήμερα δυτικοί διπλωμάτες.

«Υπάρχουν κάποια κομμάτια τα οποία ξεκάθαρα μπορεί να υπάρχουν μόνο για μυστικούς πυρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Διπλωμάτες και ειδικοί δήλωσαν ότι η IAEA θα δώσει πολλές νέες λεπτομέρειες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και θα προσθέσει στοιχεία σε τομείς που στο παρελθόν είχε αναφέρει συνοπτικά.