Ιράν:Το κατηγορούν και για εμπόριο όπλων.

Οι δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι χρησιμοποιεί όλο και πιο πολύπλοκες μεθόδους προκειμένου να κάνει λαθρεμπόριο όπλων στο εξωτερικό, παραβιάζοντας έτσι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

   

Η Μεγάλη Βρετανία, μέσω του πρεσβευτή της Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ζήτησε από το Συμβούλιο να εξετάσει την ενίσχυση των κυρώσεων, την ώρα που η Γαλλία ανέφερε ότι οι ειδικοί στις κυρώσεις θα πρέπει να διερευνήσουν τα «τεχνάσματα» του Ιράν .

    Ο Βρετανός πρεσβευτής δήλωσε ακόμη ότι η επιτροπή των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει «να εξετάσει την προσθήκη συμπληρωματικών στοιχείων (στον κατάλογο των κυρώσεων) για την αποτροπή νέων παραβιάσεων».

   

Ο Μαρτέν Μπριέν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας, σημείωσε ότι υπάρχει «μια σημαντική ροή όπλων και άλλων επικίνδυνων προϊόντων τα οποία, και πάλι, εκσυγχρονίζονται».

   

«Με δρομολόγια που επιβεβαιώνονται μεταξύ των λιμανιών Μπαντάρ Αμπάς και Λατάκια (Συρία), ειδικότερα. Νέες οδοί που προκαλούν ανησυχία αναδύονται στην Αφρική. Και όμως, είναι πιθανότατα μόνο η κορυφή του παγόβουνου» πρόσθεσε ο Γάλλος πρεσβευτής, υποστηρίζοντας ότι όπως φαίνεται οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις επειδή το Ιράν πρέπει να καταφεύγει σε πιο περίπλοκες μεθόδους.

    Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις υποστήριξε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, η οποία, όπως ανέφερε, «θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και να σταματήσουμε το λαθρεμπόριο όπλων από το Ιράν».