Ιράν προς Ευρωπαίους:»Εμπάργκο στο πετρέλαιο είναι για εσάς αυτοκτονία»

Η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα ήταν «αυτοκτονία» για την ευρωπαϊκή οικονομία,υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ.

«Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση. Η επιβολή τυχόν κυρώσεων κατά του Ιράν θα ωθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια βαθύτερη κρίση «, δήλωσε ο Mohammad Ali Khatibi, στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει εξαγωγές κατά μέσο όρο 2.2-2.3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, εκ των οποίων περίπου 18-20 τοις εκατό προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν κατ ‘αρχήν να επιβάλουν εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη αλλά είναι πιθανό να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο ως πηγή των εισαγωγών τους, ιδίως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ φέρεται να αναζητούν μια περίοδο χάριτος περίπου έξι μηνών για το εμπάργκο.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει επίσης τα υπόλοιπα αραβικά κράτη να μην προσπαθήσουν να “καλύψουν” το έλλειμμα που θα προκύψει γιατί “αυτό θα θεωρηθεί μη φιλική ενέργεια προς το Ιράν”.