Ισραήλ:Δύο παραιτήσεις υπουργών στη κυβέρνηση.

Δύο ισραηλινοί υπουργοί του Εργατικού Κόμματος, ο Ιτζχάκ Χέρτσογκ και ο Αβισάι Μπράβερμαν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι παραιτούνται από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη διάσπαση που προκάλεσε στο Εργατικό Κόμμα ο ηγέτης του, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

   

Ο Χέρτσογκ, ο οποίος είναι αντίπαλος του Μπαράκ, και ο Μπράβερμαν είναι τα πρώτα μέλη της κυβέρνησης του Νετανιάχου που αποχωρούν αφότου σχηματίσθηκε η κυβέρνηση αυτή, το Μάρτιο του 2009.

   

«Ανακοίνωσα πριν από μερικά λεπτά στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου από την κυβέρνηση», ανέφερε ο Χέρτσογκ σε δήλωσή του προς τον Τύπο.

   

«Πρόκειται για μια προσωπική παραίτηση, όμως συζήτησα με τους επίσης (Εργατικούς) υπουργούς φίλους μου Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ (Βιομηχανίας και Εμπορίου) και Αβισάι Μπράβερμαν (αρμόδιος για τις μειονότητες) και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν όπως εγώ επειδή καταλαβαίνουν καλά την πραγματικότητα και θέλουν με άλλους συναδέλφους να σώσουν το Εργατικό Κόμμα», εξήγησε ο Χέρτσογκ.

   

Λίγο αργότερα, ο Μπράβερμαν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί επίσης.

   

«Μια κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία είναι μια κυβέρνηση στην οποία δεν έχω τίποτε να κάνω, συνεπώς στο τέλος αυτής της συνέντευξης Τύπου θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό», δήλωσε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. 

   

Ο Μπεν Ελιέζερ, σημαντικό στέλεχος του κόμματος που βολιδοσκοπήθηκε για να γίνει προσωρινός αρχηγός του, αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του θέση το απόγευμα.

   

Ο Μπαράκ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την αποχώρησή του από το Εργατικό Κόμμα για να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχηματισμό μαζί με άλλους τέσσερις κοινοβουλευτικούς του Εργατικού Κόμματος.

   

Το Εργατικό Κόμμα κατείχε ως τώρα 5 υπουργικά χαρτοφυλάκια και 13 έδρες στην 120μελή βουλή. 

   

Ο Μπαράκ, ο οποίος παραμένει υπουργός Άμυνας, αντιμετώπιζε ενδοκομματικές αμφισβητήσεις της ηγεσίας του και πιέσεις να πείσει τον Νετανιάχου να κινηθεί γρηγορότερα προς τη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.