Ισραήλ: Ο αδελφός και συνένοχος του δολοφόνου του Ραμπίν βγήκε από τη φυλακή

Ο βασικός συνένοχος της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ραμπίν αφέθηκε σήμερα ελεύθερος μετά την έκτιση της ποινής κάθειρξης 16 ετών και έξι μηνών που του είχε επιβληθεί.

Ο Χαγκάι Αμίρ βρήκε το πρωί από τη φυλακή Ράμλεχ κοντά στο Τελ Αβίβ όπου κρατείτο μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 16 ετών για συνέργια στη δολοφονία του Ραμπίν και ακόμη έξι μηνών γιατί είχε απειλήσει με θάνατο τον πρώην πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

«Δεν λυπάμαι γι αυτό που έκανα. Είμαι περήφανος για τις πράξεις μου«, είπε στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο, ενώ δεκάδες αριστεροί διαδηλωτές και ειρηνιστές φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπήή «Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε«.

Ο 44χρονος Χαγκάι Αμίρ είναι ο αδελφός του Ιγκάλ Αμίρ, ενός εβραίου εξτρεμιστή που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Εργατικού πρωθυπουργού Ραμπίν στις 4 Νοεμβρίου του 1985 στο Τελ Αβίβ, στο τέλος μιας ειρηνικής συγκέντρωσης.

Ο Ιγκάλ Αμίρ που εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και τελεί υπό μόνιμη παρακολούθηση, ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του, εξηγώντας ότι ήθελε με τον τρόπο αυτόν να εμποδίσει την ισραηλινή αποχώρηση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να «σταματήσει» την ειρηνευτική διαδικασία. Ούτε αυτός εξέφρασε ποτέ τύψεις για την ενέργειά του.

Έξω από τη φυλακή της Ράμλεχ, το προσωπικό ασφαλείας και τα μέσα ενημέρωσης έμειναν στο περιθώριο. Ο Χαγκάι Αμίρ επέβαινε σε ημιφορτηγό που κατευθυνόταν στον εβραϊκό οικισμό Σαβέι Σομρόν στη Δυτική Όχθη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με συγγενείς του για το πρώτο Σαββατοκύριακο ελευθερίας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο. Μετά θα εγκατασταθεί στο σπίτι των γονιών του στη Χερτζλίγια, βορείως του Τελ Αβίβ.

Η κόρη του Γιτζάκ Ραμπίν, Ντάλια, ήταν τελείως αντίθετη στην απελευθέρωση αυτή. «Τέτοιοι τύποι θα πρέπει να μένουν έγκλειστοι για πάντα«, δήλωσε στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynet.