Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συναντήθηκαν στην Ιορδανία. Σε θετικό κλίμα, λένε…

Την πρώτη τους συνάντηση μετά από ένα διάστημα 16 περίπου μηνών είχαν  Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στο Αμάν, ενώ σύμφωνα με την Ιορδανία οι συνομιλίες έγιναν σε θετικό κλίμα.

«Όλα τα μέρη εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζιουντέχ χαρακτηρίζοντας «θετική» τη συνάντηση αυτή που διήρκεσε 3,5 ώρες.

Όπως ανέφερε ο Τζιουντέχ, η παλαιστινιακή πλευρά παρουσίασε ένα έγγραφο που αντιπροσωπεύει το όραμά της για τα σύνορα και την ασφάλεια, ενώ η ισραηλινή πλευρά το έλαβε, με την υπόσχεση να το μελετήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Τη «θετική» αυτή εξέλιξη χαιρέτισαν οι ΗΠΑ. «Τα αποτελέσματα που και οι δύο πλευρές λένε ότι επιθυμούν δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ηταν η πρώτη φορά που ο ειδικός απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής συναντήθηκαν δημόσια από τον Σεπτέμβριο του 2010. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, διατήρησαν τις θέσεις τους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για επανέναρξη των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν ανασταλεί εδώ και σχεδόν 16 μήνες.