Ξέσπασε σε λυγμούς ο Λίβυος πρέσβης στον ΟΗΕ.

Οι λυγμοί στους οποίους ξέσπασε ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ,ήταν η εικόνα που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο απεικονίζει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνήλθε σήμερα για δεύτερη μέρα στη σειρά, στην προσπάθεια να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι της Λιβύης προκειμένου να σταματήσει η αιματηρή καταστολή στη χώρα.



Τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις λίγο μετά τις 12:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας). Υπό συζήτηση είναι ένα σχέδιο ψηφισματος που συνέταξε η Δύση, το οποίο προειδοποιεί τον Μουάμαρ Καντάφι ότι μπορεί να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI). 



Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει ένα οπλοστάσιο κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ένα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Λιβύη, μία απαγόρευση ταξιδίων για τον συνταγματάρχη Καντάφι και μία δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του.



«Εξεπλάγην από το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια κοινότητα απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου. Είναι ένας σεισμός. Κάτι συμβαίνει, όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, αλλά [και] σ΄αυτόν τον οργανισμό», υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.



«Το κλίμα στο εσωτερικό του Συμβουλίου έχει αλλάξει εντελώς. Χθες υπήρξε μία πλήρης κοινότητα απόψεων στους κόλπους του Συμβουλίου για την ιδέα των κυρώσεων», είπε. «Κανείς δεν αμφισβητεί τις κυρώσεις, ενώ ειλικρινά πρόκειται για εσωτερική υπόθεση» της Λιβύης, πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων.



«Βέβαια υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά όχι πρόβλημα για το εμπάργκο όπλων. Το μόνο θέμα που είναι ακόμα στο τραπέζι είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κληθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε.