Και η Βουλγαρία στέλνει φρεγάτα στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι δεν είδε «καμιά αντίρρηση» από μέρους των αραβικών χωρών που μετείχαν στη σύνοδο για τη Λιβύη στο Λονδίνο χθες Τρίτη για τη μεταβίβαση στο ΝΑΤΟ της στρατιωτικής διοίκησης των επιχειρήσεων.

«Είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με αρκετές αραβικές αντιπροσωπείες χθες, από την Ιορδανία, τα Εμιράτα, το Κατάρ κι ουδεμία αντίρρηση είδα για τη μεταβίβαση αυτή», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον μαροκινό ομόλογό του Τάγιεμπ Φάσι Φίχρι στο τέλος μιας συνάντησής τους.

Ο γάλλος υπουργός επέμεινε στην ανάγκη «δημιουργίας μιας πολιτικής διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη», μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο της Ομάδας επαφής.

Αρχές Μαρτίου ο Ζιπέ είχε δηλώσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη «θα έπρεπε να εξεταστεί δύο φορές», κρίνοντας ότι «αυτό θα ήταν ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό» στην αραβική κοινή γνώμη.

«Καταγράφουμε την απόφαση για την ανάληψη της διοίκησης και του συντονισμού από το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο μαροκινός υπουργός υπενθυμίζοντας ότι «η σχέση του Μαρόκου με το ΝΑΤΟ» προϋπήρχε της πτώσης του τείχους του Βερολίνου.

Πρόσθεσε ότι το Μαρόκο θα προσφέρει στη Λιβύη «ανθρωπιστική βοήθεια, με την απαραίτητη επιμελητειακή υποστήριξη».

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή αναγνώριση από το Μαρόκο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που έχει συγκροτήσει η λιβυκή αντιπολίτευση, όπως έκανε η Γαλλία και το Κατάρ, ο Φίχρι είπε ότι «επαφές είναι σε εξέλιξη με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο».

«Εκτιμάμε ότι ο λόγος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι συνετός και καθησυχαστικός».

Παράλληλα σήμερα η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την επιβολή εμπάργκο στα όπλα στη Λιβύη, με την αποστολή της φρεγάτας Drazki με πλήρωμα 160 άνδρες.

Η φρεγάτα θα μετάσχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανοιχτά της Λιβύης στις 15 Απριλίου για περίοδο έως τρεις μήνες, με αποστολή να φυλάσσει, να συνοδεύει, να ελέγχει πλοία σύμφωνα με τις αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», που προβλέπουν κυρίως εμπάργκο όπλων, τονίζει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την Πέμπτη τη διοίκηση των επιχειρήσεων.