Και η κόντρα στα ΕΑΣ συνεχίζεται…

Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΣ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Στέφανος Ανδριάνης διευκρινίζει ότι όλα παραμένουν ανοιχτά για τις αλλαγές «τύπου ΟΣΕ» και στα ΕΑΣ. Ο κ.Ανδριάνης στην επιστολή του αντικρούει τις πληροφορίες που ήθελαν το ΔΣ της εταιρείας να μην εγκρίνει αυτές τις αλλαγες κατόπιν αντιδράσεων από τους εργαζόμενους. Ωσόσο όπως προκύπτει και από την επιστολή του,ακόμη καμμια απόφαση δεν έχει ληφθεί ή τέλος πάντων δεν έχε εγκριθεί η υλοποίησή της από το ΔΣ. Και χρόνος για τη σωτηρία των ΕΑΣ δεν υπάρχει. Η επιστολή του κ.Ανδριάνη:

«Σε δυο πρόσφατα δημοσιεύματα  εφημερίδων αναφέρθηκε  ότι το ΔΣ της εταιρίας ‘’Ελληνικά  Αμυντικά Συστήματα’’ ΕΑΣ ΑΒΕΕ, (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) εξαναγκάστηκε από τους εργαζόμενους να εγκρίνει  μέσα σε κλίμα ‘’ανταρσίας’’, ‘’επανάστασης’’ κ.α. παρόμοιες …ανατρεπτικές συνθήκες, απόφαση ότι δεν θα εφαρμοστούν στην εταιρία  μεταβολές ανάλογες του ΟΣΕ, όπως επιβάλλει ο ν. 3899/2010.
 Σε διαβεβαιώνω ότι απολύτως καμιά τέτοια απόφαση δεν λήφθηκε από το ΔΣ της εταιρίας.
  Για πληρέστερη ενημέρωση επί του θέματος σου γνωρίζω τα εξής πραγματικά γεγονότα:
·              Στις 14 Δεκ. 2010 ως πρόεδρος των ΕΑΣ προγραμμάτισα συνεδρίαση του ΔΣ το απόγευμα  της 16 Δεκ., για διάφορα τρέχοντα θέματα της εταιρίας.
·              Το πρωί της 16 Δεκ., απροειδοποίητα, μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών και εργαζόμενων της εταιρίας κατέλαβαν το γραφείο του προέδρου. Ένα από τα αιτήματά που έθεταν συνεχώς και πιεστικά  ήταν το ΔΣ της εταιρίας να εγκρίνει με ψηφοφορία, μαζί με τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, την καταγγελία καθώς και τη μη συμμόρφωση της εταιρίας με τον προαναφερθέντα νόμο, όπως αποτυπώνεται στο επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου τους.   Άλλως, απαιτούσαν επιτακτικά την παραίτησή μας.
·              Ως πρόεδρος, παρά την από το πρωί τεταμένη ατμόσφαιρα στο χώρο, αποφάσισα να μην ακυρώσω (παρ’ ότι είχα το δικαίωμα) τη συνεδρίαση, αλλά –στο πλαίσιο των χειρισμών εκτόνωσης- έκρινα σκόπιμο να συγκαλέσω το ΔΣ  σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και να προτείνω στα 5 (σε σύνολο 9) παρόντα μέλη του ΔΣ -εκ των  οποίων 2 ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων- να δεχτούν για συζήτηση ‘’προ ημερήσιας διάταξης’’ και το αίτημα των σωματείων. Η πρόταση μου τελικά έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
·              Στη συνέχεια, μετά από πολύωρη συζήτηση του αιτήματος, κατατέθηκαν για ψηφοφορία τρεις προτάσεις, ως εξής:  Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος πρότειναν τη μη υιοθέτηση των αιτημάτων των εργαζομένων αλλά την απλή διαβίβαση τους στο Υπουργείο. Οι δύο εκπρόσωποι εργαζομένων κατέθεσαν την πρόταση που προαναφέρθηκε και τέλος ένα άλλο μέλος του ΔΣ   μια τρίτη πρόταση.
·              Οι παραπάνω τρεις προτάσεις, μετά από συζήτηση τέθηκαν σε ψηφοφορία και έλαβαν: Δύο ψήφους η πρώτη πρόταση, δύο ψήφους η δεύτερη και μία ψήφο η τρίτη.   Δηλαδή καμία πρόταση δεν έλαβε ούτε την απόλυτη ούτε τη σχετική πλειοψηφία  των παρόντων μελών ώστε να καταστεί  απόφαση του ΔΣ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό της εταιρίας.
 
Κατά συνέπεια εκείνο που προβλήθηκε στα δυο προαναφερθέντα δημοσιεύματα ως δήθεν »Απόφαση του ΔΣ» δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ, το οποίο σεβάστηκε και συζήτησε μεν όλες ανεξαίρετα τις προτάσεις που υποβλήθηκαν,  πλην όμως κατά ψηφοφορία ούτε η πρόταση των εργαζομένων ούτε οι άλλες δυο εγκρίθηκαν όπως φαίνεται στο απόσπασμα πρακτικού της συνεδρίασης που επισυνάπτω.
Σημειώνω ότι μετά την παραλαβή από τους εργαζόμενους έγγραφου αντιτύπου της υπόψη συζήτησης αργά τη νύχτα,  τερματίστηκε η κατάληψη.
Θεώρησα αναγκαίο να προχωρήσω στην ενημέρωση αυτή προς τους δημοσιογράφους-συντάκτες που είναι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο Άμυνας και ασχολούνται και με τα θέματα αμυντικών βιομηχανιών, στο πλαίσιο της υποχρέωσής μου, να διαφυλάξω  την μέχρι σήμερα υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τη δύσκολη λειτουργία του ΔΣ μέσα στην πράγματι οδυνηρή για όλους μας πορεία προς την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρίας, γνωστοποιώντας τα πραγματικά περιστατικά μιας συνεδρίασης  η οποία δεν κατέληξε – όπως προανέφερα –  σε καμιά απόφαση. Προσδοκώντας σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση του έργου μας στο πλαίσιο συνάντησης μας, η  παράκληση μου είναι τα παραπάνω να ληφθούν υπόψη, κατά την κρίση σου, είτε για αποκατάσταση της αλήθειας είτε σε ενδεχόμενες μελλοντικές σχετικές δημοσιεύσεις.
 
 Υμηττός  19/1/2011
 
Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος της   ΕΑΣ ΑΒΕΕ»
 
 
Στέφανος Ανδριάνης
Αντιστράτηγος εα.,  
Πολιτ. Μηχανικός