Κακομεταχείριση για το «βαθύ λαρύγγι» του Wikileaks.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα με ανακοίνωσή της την «απάνθρωπη μεταχείριση που επιβάλλουν οι ΗΠΑ» στον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται πως διέρρευσε διαβαθμισμένα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks. 

   

Από τον Ιούλιο του 2010, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κρατείται σε απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο, σ’ ένα κελί χωρίς μαξιλάρι, χωρίς σεντόνια και χωρίς κανένα προσωπικό αντικείμενο, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση. 

   

Η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ζητώντας να επανεξεταστούν οι συνθήκες κράτησης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ. 

   

Ωστόσο την ίδια εβδομάδα οι συνθήκες κράτησης έγιναν ακόμη αυστηρότερες για τον Μάνινγκ, καθώς περιελήφθη στην κατηγορία των κρατουμένων που έχουν αυξημένες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, αναφέρει η Αμνηστία. 

   

Έτσι την περασμένη Τρίτη οι αμερικανικές αρχές αφαίρεσαν από τον 23χρονο στρατιώτη όλα τα ρούχα του εκτός των εσωρούχων, καθώς και τα γυαλιά όρασής του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι περιορισμοί αυτή ήρθησαν την Πέμπτη έπειτα από διαμαρτυρία των δικηγόρων του. 

    «Ανησυχούμε για τις συνθήκες που επιβάλλονται στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, οι οποίες είναι αυστηρές χωρίς να χρειάζεται και αντιστοιχούν σε απάνθρωπη μεταχείριση εκ μέρους των αμερικανικών αρχών», αναφέρει σε ανακοίνωση η Σούζαν Λι της Διεθνούς Αμνηστίας. Υπογραμμίζει ότι με τη μεταχείριση αυτή επιδιώκεται η «τιμωρία» του κατηγορουμένου πριν από τη δίκη του και αυτό αντιβαίνει στην αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. 

    Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος συνελήφθη το Μάιο του 2010, κατηγορείται για «διαβίβαση διαβαθμισμένων εγγράφων» προς «μια μη εγκεκριμένη πηγή». 

    Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως ο στρατιώτης αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 52 ετών.