Κάνουν …φράγμα σε αρχαία ελληνική πόλη οι Τούρκοι!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με τόνους άμμου θάφτηκε η αρχαία ελληνιστική πόλη των Αλλιανών, στην Πέργαμο.
Τις επόμενες μέρες όλη η περιοχή αναμένεται να πλημμυρίσει από νερά προκειμένου να κατασκευαστεί το φράγμα που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση. Όμως ακόμα και την ύστατη στιγμή τούρκοι πολίτες προσπαθούν να σταματήσουν αυτή την ιστορική καταστροφή. .
Στις ανασκαφές που διήρκησαν 10 χρόνια στην πόλη των Αλλιανών, βρέθηκε ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Με την απόφαση αυτή σηματοδοτείται η εξαφάνιση μιας περιοχής με επιφανειακά ευρήματα από την προϊστορική έχουν την βυζαντινή εποχή ενώ ποτέ δεν έγιναν βαθύτερες ανασκαφές.

Μη κυβερνητικικές οργανώσεις με προσφυγές στα δικαστήρια προσπάθησαν πολλές φορές να εμποδίσουν την εξαφάνιση αυτής της αρχαίας πόλης. Όμως η Επιτροπή Προστασίας Αρχαίων Ευρημάτων της Σμύρνης έδωσε την έγκριση της για το έργο της κατασκευής του φράγματος.
Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση της ακύρωσης της κατασκευής του φράγματος Αλι Αρίφ Τζανγκί τόνισε «δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λογική να τα θάψουμε σήμερα και τα παιδιά μας μετα από 50 χρόνια ας τα ξαναβγάλουν. Αν το δικαστήριο της Σμύρνης μας δικαιώσει θα ζητήσουμε να έρθει και πάλι η αρχαία πόλη στην επιφάνεια.»
Σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν δεχθεί τις προσφυγές, η αρχαία πόλη των Αλλιανών σε λίγες εβδομάδες θα μείνει κάτω από τα νερά.