Καντάφι προς διαδηλωτές: «Σας περιμένει ο θάνατος».

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι “είναι εκτός τόπου και χρόνου ,απείλησε ότι θα καλέσει το λαό «να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα», εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους.

   

Ο Καντάφι, το καθεστώς του οποίου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου λαϊκή εξέγερση, προειδοποίησε τους «ένοπλους» διαδηλωτές ότι θα τους επιβληθεί «η θανατική ποινή» και κάλεσε το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

   

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Καντάφι εμφανίστηκε να κρατά στο ένα χέρι το «Πράσινο Βιβλίο» που έγραψε ο ίδιος τη δεκαετία του 1970 και το οποίο υποκαθιστά το σύνταγμα. «Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο ηγέτης της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι το τέλος των ημερών», είπε.

   

Ο Καντάφι κάλεσε τους «νέους» να συστήσουν αύριο «επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης» οι οποίες θα αναλάβουν να προστατεύουν «τους δρόμους, τις γέφυρες, τα αεροδρόμια». «Ο λιβυκός λαός πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, θα τους δείξουμε ότι πρόκειται για μια λαϊκή επανάσταση», είπε, διαβάζοντας το κείμενο της ομιλίας του.

   

«Κανένας τρελός δεν θα μπορέσει να κομματιάσει τη χώρα μας», πρόσθεσε, απειλώντας ότι θα «καθαρίσει» τη χώρα «από σπίτι σε σπίτι».

   

«Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές», προειδοποίησε, απειλώντας ότι η απάντησή του θα είναι «παρόμοια με όσα έγιναν στη Φαλούτζα του Ιράκ ή την Τιενανμέν» — παραπέμποντας στη στρατιωτική καταστολή της «Άνοιξης του Πεκίνου», το 1989, όταν εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

   

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), μόνο στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 62 άνθρωποι από την Κυριακή. Την Δευτέρα η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) είχε ανακοινώσει ότι σε όλη τη χώρα οι νεκροί ανέρχονται στους «300 με 400».

   

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρούς Σταυρού (CICR) ανακοίνωσε ότι έλαβε «απεγνωσμένες εκκλήσεις» και επικοινώνησε με τις λιβυκές αρχές στη Γενεύη προτείνοντας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. 

   

Στην Τρίπολη, πολλοί ξένοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας επικρατεί συνωστισμός αφού εκατοντάδες αλλοδαποί αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Άχμαντ Αμπούλ Γέιτ, η πίστα του αεροδρομίου της Βεγγάζης, της πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η εξέγερση, έχει βομβαρδιστεί και δεν είναι δυνατή η προσγείωση αεροσκαφών. Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι στέλνουν αεροπλάνα στην Τρίπολη για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.