Κατά της πυρηνικής ενέργειας και φυσικά κατά του Ιράν,ο Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό, τον έκανε να αλλάξει στάση όσον αφορά την υποστήριξή του στην πυρηνική ενέργεια.

   

«Δεν πιστεύω ότι θα επιδιώξουμε ένα πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Νετανιάχου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

   

Σε μια σπάνια συνέντευξή του μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στη Μέση Ανατολή, ο Νετανιάχου επανέλαβε τις ανησυχίες του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιρροή που μπορεί να κερδίσει το Ιράν με αφορμή τις ταραχές αυτές. 

   

Είπε ακόμη ότι δεν αρκούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν γιατί δεν αναστέλλει τις πυρηνικές του δραστηριότητες κυρίως του εμπλουτισμού ουρανίου.

   

«Το μόνο πράγμα που θα λειτουργήσει είναι αν το Ιράν γνωρίζει πως αν δεν συνεργαστεί, θα υπάρξει στρατιωτική δράση», είπε ο Νετανιάχου. 

    Τέτοια δράση θα έχει στόχο να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, της οποίας θα ηγηθούν «κατά προτίμηση» οι ΗΠΑ και αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο, είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. 

   

Ο Νετανιάχου απέφυγε την ερώτηση για το εάν το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, όπως πιστεύεται ευρέως από αναλυτές. «Επί μακρόν ακολουθούμε πάγια πολιτική σύμφωνα με την οποία δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα εισαγάγουμε πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή», είπε. 

   

Η πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο τον περασμένο μήνα προκάλεσε ανησυχίες στους Ισραηλινούς για την τύχη της ειρηνευτικής συμφωνίας με την Αίγυπτο. Ο Νετανιάχου είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μουμπάρακ στη διάρκεια των ταραχών αλλά δεν τα κατάφερε. 

   

Η συμφωνία υπογράφηκε το 1979 από τον τότε ηγέτη της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, παρά τη αντίθεση πολλών αραβικών χωρών. Ο Μουμπάρακ τήρησε τη συμφωνία, είπε ο Νετανιάχου. 

   

«Η Αίγυπτος υπό τον Σαντάτ και τον Μουμπάρακ τήρησε τη συμφωνία, και νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

   

Παράλληλα o βουλευτής Ντοβ Χενίν, ζήτησε τη διεξαγωγή ελέγχου από μη στρατιωτικούς στον πυρηνικό αντιδραστήρα κοντά στη Ντιμόνα, στο νότο της ερήμου Νεγκέβ. 

   

Η απουσία ελέγχου του αντιδραστήρα από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή, είπε ο Χενίν που είναι πρόεδρος της κοινής επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος στο ισραηλινό κοινοβούλιο. 

   

Ο Χενίν, μέλος του αριστερού εβραϊκού-αραβικού κόμματος Χαντάς, με τέσσερις έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, είπε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης στον αντιδραστήρα ο οποίος απέχει 30 χλμ. από την Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος που διασχίζει τη Συρία και φθάνει στην ανατολική Αφρική. 

   

Αλλά αυτό έγινε χωρίς τη διεθνή βοήθεια και τεχνογνωσία καθώς το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, είπε ο Χένιν μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. 

   

Στις αρχές της εβδομάδες διακεκριμένος ισραηλινός εμπειρογνώμονας επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη τη ζημιά που προκλήθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι. 

   

«Ο αντιδραστήρας στη Ντιμόνα είναι παλιός. Είναι σχεδόν 50 ετών και το ευαίσθητο σημείο του είναι το σύστημα ψύξης. Επί χρόνια προειδοποιώ για την ανάγκη να κλείσει και να χτιστεί νέος», είπε ο Ούζι Έβεν.

   

Καταστροφικοί σεισμοί έχουν σημειωθεί κατά μήκος της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος όπου δύο πλάκες κινούνται χωριστά. Στο Ισραήλ έχουν σημειωθεί μικρές σεισμικές δονήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ένας ισχυρότερος σεισμός μπορεί να είναι θέμα χρόνου.