«Κατάρρευση της Ιταλίας,σημαίνει ευρώ τέλος»,παραδέχονται Μέρκελ-Σαρκοζί

 Μια «κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ» δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι προχθές στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.

   

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ιταλία, λέγοντας ότι συνειδητοποιούν πως μια κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ, προκαλώντας μια παύση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

   

Κατά τη μίνι σύνοδο που είχαν την Πέμπτη οι τρεις ηγέτες στο Στρασβούργο, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ εξέφρασαν εξάλλου την «εμπιστοσύνη» τους στον κ. Μόντι και σημείωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι για τη δέσμευση» της Ιταλίας «στην κοινή προσπάθεια που αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων στη σοβαρή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της ευρωζώνης», προσθέτει η ιταλική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

   

Από την πλευρά του, ο Μόντι επιβεβαίωσε ότι στόχος της Ιταλίας είναι να επιτύχει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, και διαβεβαίωσε ότι η Ρώμη θα υιοθετήσει «γρήγορα» μέτρα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

   

Το υπουργικό συμβούλιο έχει εξάλλου ήδη «αρχίσει τη συζήτηση για τον καθορισμό της διαδρομής που θα ακολουθηθεί, η οποία θα είναι η ταχύτερη δυνατή, προκειμένου να προσδιοριστεί η δέσμη των μέτρων που θα υιοθετηθούν», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.


Υποβάθμισαν και το Βέλγιο

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, από το ΑΑ+ στο ΑΑ, επικαλούμενος το ρίσκο που θα πρέπει να αναλάβει η ήδη χρεωμένη χώρα για να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της.

Στην ανάλυσή του ο οίκος εκφράζει το φόβο ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος, γεγονός που θα αύξανε το ήδη μεγάλο χρέος του Βελγίου σε μια περίοδο που η «πολιτική αβεβαιότητα» εξακολουθεί και επιβαρύνει την αξιοπιστία των Βρυξελλών όσον αφορά το δανεισμό τους.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, είπε ότι η υποβάθμιση της χώρας του συνδέεται με την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές «σε παγκόσμιο επίπεδο». Πρόσθεσε ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, ότι η απόφαση του S&P ενισχύει την ανάγκη «να οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα ο προϋπολογισμός του 2012».

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε έκκληση στα έξι κόμματα που διαπραγματεύονται το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν από την Δευτέρα. «Κάνω έκκληση να τον οριστικοποιήσουμε απόψε, το σαββατοκύριακο, σε κάθε περίπτωση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα», είπε ο Λετέρμ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTBF.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 προσκρούουν στις διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε, την περασμένη Δευτέρα, τον επικεφαλής των Γαλλόφωνων σοσιαλιστών, Ελιό Ντι Ρουπό, που είχε αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι οι συνομιλίες ξανάρχισαν το βράδυ της Παρασκευής. Η εκπρόσωπος του Ντι Ρουπό δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Το Βέλγιο χρειάζεται 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έλλειμμά του να πέσει το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.