Κατέρριψαν ελικόπτερο του Καντάφι.

Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Λιβύη και θα εξακολουθήσει όσο ο Μουαμάρ Καντάφι δεν παραδίδει την εξουσία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκες πυρομαχικών στην πόλη Ράχμα, δυτικά της πόλης αλλά και αποθήκες στην Αντζαμπίγια.

Την ίδια ώρα, το κίνημα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στη Μιζουράτα.

Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι.



Σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ο Μουάμαρ Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας, Μπουζάιντ Ντόρνταχ να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης, η οποία δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχό του. Πάντως, εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισθέντος Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, δε βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.

Φόβοι για πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα
.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.

Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες.

Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%.

Φόβοι δεν υπάρχουν όμως μόνο για τις εξαγωγές πετρελαίου αλλά και για τις ελλείψεις φάρμακα και τρόφιμα. Και οι εκτιμήσει μόνο θετικές δεν είναι, αφού το ανατολικό τμήμα της χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Δεν είναι σαφές πόσες δίοδοι για τη διέλευση των προμηθειών και πόσες βιομηχανικές μονάδες έχουν πληγεί από τις ταραχές.

Πάντως, το λιμάνι της Βεγγάζης είναι ανοιχτό, καθώς και τα χερσαία σύνορα της ανατολικής Λιβύης με την Αίγυπτο.

Τα καταστήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά έχουν προμηθευτεί ποσότητες τροφίμων, κονσερβών και άλλων αναλώσιμων που δεν χαλάνε, αλλά εκεί που παρατηρείται έλλειψη είναι στα φρέσκα τρόφιμα.

Και ενώ εντείνονται τα διεθνή αιτήματα για παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι, ο αμερικανικός στρατός κάνει αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη.

«Οι σχεδιαστές (στρατηγικής) εργάζονται και έχουμε διάφορα ενδεχόμενα σχέδια… πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο να πω ότι στο πλαίσιο αυτού επαναδιατάσσουμε τις δυνάμεις ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτή την ευελιξία μόλις ληφθούν αποφάσεις (…) να μπορούν να προσφέρουν επιλογές και ευελιξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν.



Στο πλαίσιο των διεθνών «ζυμώσεων», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την προοπτική επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις. 

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Κάμερον προέτρεψε τον Καντάφι να αποχωρήσει και δήλωσε ότι θα μελετηθούν όλα τα μέτρα ώστε να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στον Λίβυο ηγέτη προκειμένου να παραιτηθεί. «Δεν αποκλείουμε με κανέναν τρόπο τη χρήση στρατιωτικών μέσων», επεσήμανε ο Κάμερον.

Προκαταρκτική εξέταση από το ΔΠΔ 
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον Μουαμάρ Καντάφι. 

«Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν στους πολίτες στη Λιβύη. Αυτό μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσει. Το Δικαστήριο θα ενεργήσει άμεσα και αμερόληπτα. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για ηγέτες που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε. 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.