Κατηγορούν τον Τσάβες οι ΗΠΑ,για ανατροπή «λαϊκής βούλησης».

 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ότι επιδιώκει να ασκήσει μια «αυταρχική» εξουσία, και να «εκτρέψει» τη λαϊκή βούληση, με αφορμή το αίτημα του σοσιαλιστή ηγέτη προς τη βουλή να του παραχωρήσει το δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες.

   

Η εθνοσυνέλευση αναμένεται να παραχωρήσει στον Τσάβες την δυνατότητα να προωθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος νομοθετήματα, κάτι στο οποίο η αντιπολίτευση –οι εκλεγμένοι βουλευτές της οποίας αναλαμβάνουν καθήκοντα τον Ιανουάριο– αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος «ενεργεί σαν δικτάτορας». 

   

Ο Τσάβες, από τους πλέον επιφανείς ηγέτες της ομάδας των κυβερνήσεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική, έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την δυνατότητα να νομοθετεί με διατάγματα τρεις φορές στην διάρκεια των 11 ετών που βρίσκεται στην εξουσία. Δήλωσε ότι χρειάζεται την δυνατότητα ταχείας κατάρτισης και έγκρισης νομοθετημάτων για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη χώρα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει τη ζωή 40 ανθρώπων και έχουν αφήσει άλλους 140.000 άστεγους.

   

«Είναι η τέταρτη φορά που ο πρόεδρος Τσάβες χρησιμοποιεί τα διατάγματα αυτά. Μοιάζει να ανακαλύπτει νέους και δημιουργικούς τρόπους να δικαιολογεί τις αυταρχικές εξουσίες του», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. «Αυτό που κάνει, πιστεύουμε, είναι ότι, ξέρετε, ανατρέπει τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

   

Ιδιωτικές τράπεζες και μεγαλοϊδιοκτήτες έχουν εκφράσει φόβους και για νέες κρατικοποιήσεις στη Βενεζουέλα το αμέσως προσεχές διάστημα, κάτι που με την δυνατότητα του Τσάβες να νομοθετεί ταχύτερα είναι πιθανό να επιταχυνθεί, καθώς ο αριστερός πολιτικός δηλώνει πως προσπαθεί να θωρακίσει αυτόν που αποκαλεί «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

   

Σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην διάρκεια διαδήλωσης εναντίον νόμου για την παιδεία –που η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι μειώνει την αυτονομία των πανεπιστημίων– τραυματίστηκαν 13 διαδηλωτές, είπαν στελέχη αντιπολιτευόμενων φοιτητικών παρατάξεων.