Κίνα:»Αβάσιμες οι αμερικανικές ανησυχίες για τη στρατιωτική μας ισχύ»

Η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο επιδιώκει να βελτιώσει το πυρηνικό οπλοστάσιό του και να αναπτύξει τη ναυτική ισχύ του είναι «εντελώς αβάσιμη», ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

   

Η έκθεση αυτή «υπερβάλλει» σε ό,τι αφορά τις απειλές του Πεκίνου εναντίον της Ταϊβάν, εκτιμά εξάλλου το υπουργείο, αν και ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας σημείωσε μεγάλη αύξηση το 2011.

   

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα είχε ήδη κατηγορήσει χθες τις ΗΠΑ για «ανάμιξη» μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης. Το ντοκουμέντο αυτό αποτελεί «ανάμιξη στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις», «παραποιεί τα γεγονότα» και διατυπώνει «αβάσιμες εικασίες», είχε υποστηρίξει το πρακτορείο. 

   

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, ο μεγαλύτερος του κόσμου, τηρεί άκρα μυστικότητα σχετικά με τα στρατιωτικά προγράμματά του, τα οποία ευνοούνται από μια οικονομική ανάπτυξη περίπου 10%. Το Πεκίνο σπεύδει να καλύψει την υστέρησή του έναντι της Ουάσινγκτον και της Μόσχας και εκσυγχρονίζει με μεγάλα βήματα τις χερσαίες, τις αεροπορικές και τις ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις της.