Κίνα:»Δεν έχουμε κομμάτια του stealth ελικοπτέρου των αμερικανών»

Η κυβέρνηση της Κίνας διέψευσε  δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Πακιστάν παρέσχε πρόσβαση σε στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων σε ένα προηγμένο, τροποποιημένο μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Blackhawk με δυνατότητες αποφυγής των ραντάρ (stealth) που συνετρίβη ενώ μετείχε στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ τον Μάιο.

    Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε την Κυριακή ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ISI έδωσε πρόσβαση σε κινέζους στρατιωτικούς στα συντρίμμια παρά τη ρητή έκκληση από μέρους της CIA να μην το πράξει.

   

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας διέψευσε το δημοσίευμα με ένα ανακοινωθέν της μίας γραμμής, που αποτέλεσε την πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου. «Το δημοσίευμα αυτό είναι παντελώς αβάσιμο και εξαιρετικά παράλογο», ανέφερε στον ιστότοπό του (www.mod.gov.cn).

   

Η ISI επίσης διέψευσε το δημοσίευμα, κατά το οποίο επέτρεψε στα στελέχη της κινεζικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών να φωτογραφίσουν τα συντρίμμια και να πάρουν δείγματα από το ειδικό περίβλημα του Μπλάκχοκ που το κατέστησε αόρατο για τα πακιστανικά ραντάρ. Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως υπάρχουν «λόγοι» που μπορεί να γίνει πιστευτό το ότι το Ισλαμαμπάντ παρείχε πρόσβαση στο ελικόπτερο στους κινέζους.

   

Το ουραίο και άλλα συντρίμμια του ελικοπτέρου επιστράφηκαν στις ΗΠΑ.

   

Στο μεταξύ σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν έχει άλλη επιλογή» παρά να συνεργαστεί με το Ισλαμαμπάντ.

   

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να διατηρήσουμε μια σχέση με το Ισλαμαμπάντ», επισήμανε ο Πανέτα στην διάρκεια συνομιλίας του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Γιατί; Διότι έχουμε εμπλακεί σε έναν πόλεμο εκεί. Διότι πολεμάμε την αλ Κάιντα εκεί, και μας παρέχουν, ξέρετε, κάποια συνεργασία σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε.

   

Επισήμανε επίσης τη σημασία του Πακιστάν σε περιφερειακό επίπεδο και το γεγονός ότι αποτελεί πυρηνική δύναμη.

   

«Όσοι υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να υπαναχωρήσουμε (σ.σ. από την διμερή σχέση και τον πόλεμο εναντίον της αλ Κάιντα) κάνουν λάθος. Είναι καιρός να συνεχίσουμε την πίεση ώστε να διασφαλίσουμε πως πραγματικά μειώνουμε την δυνατότητά τους (σ.σ. της αλ Κάιντα) να εξαπολύσουν οποιουδήποτε είδους επιθέσεις σε αυτή τη χώρα» (τις ΗΠΑ), πρόσθεσε ο Πανέτα.