Κίνα:Με 100 δις αμυντικές δαπάνες το 2012,επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

 Η Κίνα, της οποίας οι στρατιωτικές δαπάνες θα φθάσουν στα 100 δισ. δολάρια το 2012, δηλώνει πως επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες καλεί να «τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά το θέμα του Θιβέτ και της Ταϊβάν, σύμφωνα με σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής της διπλωματίας της.

   

«Η Κίνα είναι αποφασισμένη να αναπτυχθεί με ειρηνικό τρόπο. Επιθυμία μας είναι να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ την ανάπτυξη της Κίνας υπό το κατάλληλο και αντικειμενικό πρίσμα και να λάβουν περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», τόνισε ο Γιανγκ Ζιεσί από το Πεκίνο, στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με το Ινστιτούτο για την Ειρήνη, κέντρο μελετών στην Ουάσικγτον.

   

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας, που έχει τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο σε αριθμό οπλιτών, θα αυξηθείκ κατά 11,2% φέτος, φθάνοντας τα 100 δισ. δολάρια.

   

Αναφορικά με την αλλαγή παραδείγματος στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό, που πλέον μετατοπίζει τις προτεραιότητές του προς την Ασία και όχι την Ευρώπη, ο Γιανγκ τόνισε πως «η Κίνα χαιρετίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην αναζήτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή και ευελπιστούμε πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπ’ όψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Κίνας στην ίδια περιοχή».

   

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ έκρινε ιδιαίτερα πως η Ουάσιγκτον «οφείλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την Ταϊβάν και το Θιβέτ, ώστε να αποφευχθεί μία οπισθοδρόμηση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις».