Κινεζική «εισβολή» στην Αφρική,όχι με όπλα,αλλά με δολάρια.Δείτε το χάρτη

Στα τέλη Ιουλίου, το Πεκίνο φιλοξένησε το 5ο Διεθνές Φόρουμ για την Συνεργασία Κίνας-Αφρικής, κατά την οποία η Κίνα δεσμεύτηκε να επενδύσει μέχρι και $ 20 δισ. σε χώρες της Αφρικής τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Κίνα έχει προτείνει ή δεσμεύσει περίπου 101 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικά έργα στην Αφρική από το 2010, ορισμένα από τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση, ενώ άλλα είναι υπό εξέλιξη.

Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω των επιπλέον $ 7.5 δισεκατομμυρίων για τη Νότια Αφρική και τη Ζάμπια, που πιθανόν προορίζονται για έργα εξόρυξης. Από τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές εμπορικές επενδύσεις υπέρ της Αφρικής, περίπου $ 2.1 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για τοπικά έργα κατασκευής. Ενώ η Κίνα έχει προτείνει 750 εκατομμύρια δολάρια για τη γεωργία και περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων .

Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλές αφρικανικές χώρες δεν διαθέτουν την ικανότητα για την κατασκευή αυτών των έργων μεγάλης κλίμακας ή του κεφαλαίου για να το αναλάβουν, οι αφρικανικές κυβερνήσεις καλωσορίζουν με ενθουσιασμό τις κινεζικές επενδύσεις .

STRATFOR