Κυνική ομολογία Χίλαρι:»Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι για τη Συρία»!

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα από την Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι κανείς από το εξωτερικό δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στη Συρία. 

   

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ασκήσει πραγματικά επιρροή, πέραν του να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να ενθαρρύνουμε τις αλλαγές που ελπίζουμενα γίνουν», δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξή της στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. 

   

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι επισφαλές και ανησυχητικό διότι αρκετοί από εμάς ήλπιζαν ότι ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Ασαντ θα προχωρούσε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. 

   

Η αμερικανίδα υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη διεξέγεται ένα συνέδριο «Εθνικής Σωτηρίας» στο οποίο παίρνουν μέρος σύροι αντιφρονούντες που εξετάζουν τρόπους ανατροπής του καθεστώτος του Ασαντ. 

   

Η Κλίντον δεν έκανε κανένα σχόλιο γι’ αυτό το συνέδριο, όμως ζήτησε να γίνει «μία ειλικρινής προσπάθεια μαζί με την αντιπολιτευση προκειμένου να γίνουν αλλαγές». 

   

«Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί ή όχι», πρόσθεσε. 

   

Πάντως οι ΗΠΑ ανέβασαν αυτή την εβδομάδα τους τόνους επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στη Συρία δεν μπορεί να προέλθει παρά από τους ίδιους τους σύρους. 

   

Η Κλίντον εξάλλου διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι «η Συρία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω» και ότι στα μάτια της ο πρόεδρος Ασαντ «έχει χάσει τη νομιμοποίησή του». 

   

Εξάλλου χθες Παρασκευή περίπου 300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Συρία μετά τις πιο ογκώδεις κινητοποιήσεις εναντίον του Ασαντ που έχουν διοργανωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

   

«Οι αρχές συνέλαβαν περίπου 300 ανθρώπους την Παρασκευή. Περισσότεροι από 100 βρίσκονταν σε χωριά της περιοχής Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια», στην επαρχία Ιντλέμπ, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση. 

   

Εξάλου δεκάδες αυτοκίνητα που μετέφεραν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εισήλθαν σήμερα στο χωριό Κάφαρ Νούμπολ, στην περιοχή Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, και προχώρησαν «σε έρευνες στα σπίτια με προκλητικό τρόπο, χτυπώντας άγρια τους άνδρες μπροστά στις οικογένειές τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

   

«Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σε αυτό το χωριό όπου ακούστηκαν και πυρά όπλων», υπογράμμισε.