Κύπρος: Η Λευκωσία τονίζει ότι η 1η Ιουλίου δεν αποτελεί προθεσμία για λύση

   

 

«Απορρίπτουμε ότι η 1η Ιουλίου, ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι χρονοδιάγραμμα για λύση του κυπριακού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας νέα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για εφαρμογή σχεδίου Β’ από την Άγκυρα.

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι καμιά σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και του Κυπριακού, ενώ και ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας έχει στείλει πολλάκις το μήνυμα –το έχει πει και κατ’ ιδίαν και με άλλους τρόπους– ότι είναι πανέτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.

Το σχέδιο Β’, που διαφημίζει η Άγκυρα, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το τί λέει και το τί κάνει η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προθέσεις της και τις όποιες στρατηγικές και τακτικές εφαρμόζει αυτή την περίοδο.

Για τα περί διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι και σε αυτό το θέμα ο ΟΗΕ έχει συγκεκριμένες αποφάσεις, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ότι η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για τις πτυχές εκείνες του Κυπριακού που είναι διεθνείς.

«Άρα, οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες, δεν είναι μόνο δικές μας απαντήσεις, αλλά είναι και απαντήσεις του ίδιου του ΟΗΕ», σημείωσε ο εκπρόσωπος.