Λαγκάρντ: Ευάλωτη απέναντι στην κρίση η Ρωσία

Πιο κοντά στο κάδρο της κρίσης μπαίνει και η Ρωσία, έπειτα από προειδοποιητικές βολές από την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τη θέση ότι η ρωσική οικονομία είναι ευάλωτη απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους διατύπωσε από τη Μόσχα η Κριστίν Λαγκάρντ και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ανασυγκρότηση του φορολογικού συστήματος και να διαφοροποιηθεί το προφίλ της οικονομίας της.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά από συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η επικεφαλής του ΔΝΤ συμβούλευσε την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες της, καθώς -όπως είπε- «υπάρχει ο κίνδυνος η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει».

Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμη ότι «οι δαπάνες του δημοσίου δεν είναι υγιείς δαπάνες, πολύ περισσότερο στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν παύθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από μια περίπου 10ετή θητεία στο αξίωμα, όταν κατήγγειλε δημόσια «υπερβολικές δημόσιες δαπάνες».

Επίσης, η Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ «μιας τολμηρής κοινής δράσης», προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχει δηλώσει ότι μέσω ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει με ρευστότητα την ευρωζώνη. Η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρθηκε σε ένα ποσό βοήθειας «ως 10 δισεκατομμύρια δολάρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Ιταλία έτοιμη να δεχτεί το ΔΝΤ.Η Ελλάδα έτοιμη να αφήσει το ευρώ;

«Χαστούκι» Μεντβέτεφ στον Παπανδρέου,για «λαϊκισμό»!