Λένε ναι σε δάνειο από το ΔΝΤ,οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν, σήμερα, ότι δεν εναντιώνονται στην προοπτική διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ, με σκοπό την εκ μέρους του παραχώρηση ενός δανείου στην Αίγυπτο, κατέστησαν όμως συγχρόνως σαφές ότι απορρίπτουν την ιδέα να επωφεληθεί από το δάνειο αυτό η παρούσα στρατιωτική κυβέρνηση.
Ο υποψήφιος πρόεδρος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Χαϊράτ αλ-Σατέρ δήλωσε ότι από το δάνειο θα πρέπει να επωφεληθεί η κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί όταν γνωστοποιηθεί το αποτελέσμα των προεδρικών εκλογών στη διάρκεια του Ιούνιου.
«Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα (…) είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καλές επιδόσεις, είναι μια μεταβατική κυβέρνηση», απάντησε ο αλ Σατέρ στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου. «Βρίσκουμε ότι είναι άδικο να μπορέσει να χρησιμοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση αυτό το δάνειο για τους δικούς της στόχους, την ώρα μάλιστα που η διάδοχη κυβέρνηση θα κληθεί να εξοφλήσει το δάνειο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο, όπου οι ισλαμιστές κυριαρχούν, ο αλ-Σατέρ δήλωσε οτι «είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για το ίδιο δάνειο, που όμως θα πρέπει να εκταμιευθεί την εποχή της νέας κυβέρνησης, ύστερα από τις προεδρικές εκλογές, δηλαδή αφού οι στρατιωτικοί θα έχουν παραδώσει την εξουσία στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο».
Πράγματι, πάγια οι ισλαμιστές καθιστούν σαφές ότι επιθυμούν την απομάκρυνση της νυν κυβέρνησης υπό τον Καμάλ αλ-Γανζούρι, όμως οι στρατιωτικοί δεν εξετάζουν παρόμοιο ενδεχόμενο πριν να γίνουν οι προεδρικές εκλογές.
Το εν λόγω δάνειο είναι ύψους 3,2 δισ.αμερικανικών δολαρίων, στόχος του είναι να ενισχυθεί η αιγυπτιακή οικονομία, στηριζόμενη πολύ στον τουρισμό, που δοκιμάστηκε λόγω της ανατροπής του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ αποσκοπεί «στην ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τους όρους του δανείου», την ώρα όμως που όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές που μίλησαν στο Γαλλικό πρακτορείο, «οι πολιτικές δυνάμεις τελούν σε κατάσταση (εκλογικής) αναμέτρησης».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι «κάποιο χρονοδιάγραμμα στις διαβουλεύσεις για το δάνειο δεν υπάρχει, όλα είναι συνάρτηση της προόδου που θα πετύχουν σχετικώς οι πολιτικές δυνάμεις» της Αιγύπτου.
Οι ημερομηνίες των προεδρικών εκλογών είναι: 23-24 Μαΐου ο α’ γύρος και 16-17 Ιουνίου ο β’γύρος.
Επίσης, το Κάιρο έχει ζητήσει δάνειο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια στην Αναπτυξιακή Αφρικανική Τράπεζα.