Λιβύη: ΗΠΑ – Ρωσία υποστηρίζουν τη χαλάρωση του εμπάργκο όπλων

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να παρέχουν στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης όπλα, ώστε πολεμήσουν το Ισλαμικό κράτος (IS) και άλλες ένοπλες παρατάξεις στη διερεμένη χώρα σύμφωνα με πληροφορίες από το AP και AFP. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Τζον Κέρι και ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία και άλλες 15 χώρες, δήλωσαν στη Βιέννη στις 16 Μαΐου ότι θα εγκρίνουν εξαιρέσεις στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη ώστε να προμηθεύσουν με όπλα την κυβέρνησης εθνικής ενότητας  ου Fayez al-Sarraj, που έχει την υποστήριξη των Η.Ε.

Ο Kerry τόνισε ότι ι το σχέδιο που θα στηρίξει την κυβέρνηση Sarraj αποτελεί «μια λεπτή ισορροπία».

Από την άλλη πλευρά, Ο Sarraj σύντομα θα υποβάλει έναν κατάλογο με τα όπλα που επιθυμεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία πρέπει να να εγκριθούν.

«Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών, είπε πριν από τη συνάντηση. ‘’Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει.»

Η Λιβύη βιώνει έντονες αναταραχές από τα μέσα του 2014, όταν μια ομάδα πολιτοφύλακες κατέλαβαν την πρωτεύουσα, Τρίπολη, και δημιουργήσαν τη δική τους κυβέρνηση, αναγκάζοντας το κοινοβούλιο  να μετακινηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η έλλειψη κεντρικής κυβέρνησης οδήγησε επίσης μαχητές και άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες να αναλάβουν τον έλεγχο των διαφόρων τμημάτων της Λιβύης. 

Μετάφραση σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑP και AFT