Λιβύη:οι εξεγερμένοι κινούνται προς Τρίπολη.

Οι εξεγερμένοι που έχουν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος στην ανατολική Λιβύη, σχημάτισαν σήμερα μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με φορτηγά οχήματα με ανοικτή ‘καρότσα’, όπου είχαν τοποθετήσει αντιαεροπορικά όπλα, ενώ όπως αυτοί δηλώνουν προωθούνται, αργά, ακόμα και προς την Τρίπολη…

   
Στο πλευρό των φορτηγών αυτών είναι γραμμένη η επιγραφή «Λαϊκός στρατός».

   

Στην Μπιν Τζαουάντ, που απέχει από τη Σίρτη 160 χλμ., αντάλλαξαν σήμερα πυρά με πολεμικά αεροπλάνα του Καντάφι, που μάλλον ήθελαν να δώσουν αναφορά, απλά, γιά τις κινήσεις αυτής της αυτοκινητοπομπής.

   

Ομως οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι καταρρίφθηκε πολεμικό αεροπλάνο του Καντάφι, κοντά στην πετρελαιοπαραγωγό Ρας Λανούφ, απ’όπου όπως επίσης δηλώνουν, χωρίς να μπορεί να βεβαιωθεί, έχουν από χθες Παρασκευή εκδιωχθεί οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. 

   

Με ένα βίντεο κινητού τηλεφώνου, έδειξαν σε δημοσιογράφο του Ρόιτερς κομμάτια του αεροπλάνου αυτού στο έδαφος. Εγινε λόγος γιά δύο νεκρούς πιλότους.

    «Ο νέος στόχος μας, είναι η Σίρτη», τόνισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μοχάμεντ Σαλίμ, ενώ ο σύντροφός του Μοχάμεντ Φάτχι συμπλήρωσε ότι «πάμε, όπου μάς έχουν ανάγκη». 

   

Οι εξεγερμένοι έχουν πλέον στις τάξεις τους και στρατιωτικούς του Καντάφι, που έχουν λιποτακτήσει, αλλά και νεαρούς, «πιό ενθουσιώδεις, παρά έμπειρους».

   

Γι’ αυτούς, ο Καντάφι, που με ιδιόρυθμο τρόπο κυβερνά 41 χρόνια τη Λιβύη, καταγγέλλει ότι «παρακινούνται από την αλ Κάϊντα, ενώ είναι υπό την επήρεια πολύ νεςκαφέ και ναρκωτικών ουσιών».

   

Στο μεταξύ, στη Βεγγάζη συνεχίζει να έχει τον έλεγχο ο «Συνασπισμός της 17ης Φεβρουαρίου» κι ο εκπρόσωπός του Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε, σήμερα, ότι διαθέτει οπλισμό περισσότερο αμυντικό, όχι επιθετικό, «(οπλισμό) ικανό μόνον γιά την προστασία της εξεγερμένης πόλης».

   

Ο δρόμος προς τη Σίρτη δεν θα είναι καθόλου εύκολος, παρατηρούν οι αναλυτές. 

   

Πρώτον, λέγουν, ο Καντάφι πολλαπλασιάζει τις άμυνες του έως εκεί και, δεύτερον, «η ίδια η Σίρτη δεν είναι καθόλου έτοιμη να περάσει στην πλευρά των εξεγερμένων». Επιπλέον, αμμοθύελλες αλλάζουν συνεχώς το τοπίο στη λιβυκή έρημο στο δρόμο προς τη Σίρτη. 

   

Στην Ατζαμπίγια, πέρασε τις τελευταίες ώρες στον έλεγχο των εξεγερμένων μία μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών.

   

Ο «κλοιός» των δυνάμεων του Καντάφι στη Ζαουΐγια παρατείνεται, σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού.