MQ-9B SkyGuardian: Ιστορική υπερατλαντική πτήση του drone της RAF – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ένα MQ-9B SkyGuardian που απογειώθηκε στις 10 Ιουλίου από την βάση δοκιμών της General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) στον Grand Forks της Βόρειας Ντακότας και προσγειώθηκε στην RAF Fairford στο Gloucestershire του Ηνωμένου Βασιλείου υλοποίησε την πρώτη πτήση πάνω από τον Ατλαντικό για UAS κατηγορίας Medium-altitude, Long-endurance (MALE).

Το UAS κάλυψε απόσταση 3.760 ναυτικών μιλίων σε 24 ώρες και 2 λεπτά. Το MQ-9B, προορίζεται να γίνει το νέο βρετανικό PROTECTOR RG Mk1, αν και η RAF επιχειρεί εδώ και δέκα χρόνια το παλαιότερο MQ-9 Reaper.

Το MQ-9 είναι το πρώτο UAV δολοφόνος (hunter-killer) σχεδιασμένο για επιτήρηση μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλης αντοχής. Το 2006, ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Τ. Michael Moseley, δήλωσε: μεταβήκαμε από την χρήση των drones πρωτίστως σε ρόλους πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης πριν από την επιχείρηση Iraqi Freedom, σε έναν πραγματικό ρόλο κυνηγού-δολοφόνου με το Reaper.

Η αναβάθμιση σε MQ-9 υποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένες να χρησιμοποιούν drones σε ρόλους μάχης. Το «M» στο ακρωνύμιο σημαίνει πως το αεροσκάφος είναι πολλαπλών ρόλων και το «Q» σημαίνει σύστημα αεροσκάφους που ελέγχεται απομακρυσμένα. Η General Atomics Aeronautical Systems είναι ο κατασκευαστής αυτών των αεροσκαφών.

Δείτε σε βίντεο εντυπωσιακά πλάνα από την πρώτη υπερατλαντική πτήση του drone:



Πηγή: Πτήση και Διάστημα