Μαίνεται ο εμφύλιος στη Λιβύη.

 Οι πιστές δυνάμεις στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ανακατέλαβαν από τους αντικαθεστωτικούς τις στρατηγικής σημασίας παράκτιες πόλεις της Ζαουΐγια και της Μιζουράτα στα δυτικά, μεταδίδει σήμερα η κρατική τηλεόραση.

   

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο, οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης κατά της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ααντολικά. 

   

Παράλληλα, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε σήμερα το πρωΐ πως η πόλη του Τομπρούκ, στα ανατολικά άκρα της Λιβύης, η οποία είχε καταληφθεί από τους εξεγερμένους, έχει απελευθερωθεί πλέον «από τις συμμορίες των τρομοκρατών».


 Η πόλη Ρας Λάνουφ στα ανατολικά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα των αντικαθεστωτικών και τις δημοσιογραφικές μαρτυρίες από την περιοχή, που αντικρούουν τις πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Λίμπια, που υποστήριζε πως οι πιστές στον λίβυο ηγέτη δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την πόλη.

   

«Δεν υπήρξαν μάχες τη νύκτα, η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας», τόνισαν από την πόλη οι εξεγερμένοι, ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου πρόσθεσε πως «είμαστε πολλοί δημοσιογράφοι σε ξενοδοχείο στη δυτική είσοδο της πόλης και κανείς μας δεν αντιλήφθηκε ορυμαγδό από μάχες».

   

Σήμερα το πρωΐ, το τηλεοπτικό δίκτυο, που ελέγχεται από τον γιό του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ, είχε μεταδώσει πως οι δυνάμεις του είχαν ανακαταλάβει τρεις πόλεις στα ανατολικά και πως οι πλέον προήλαυναν κατά του προπυργίου της εξέγερσης, της πόλης της Βεγγάζης.

   

Η κρατική τηλεόραση υποστήριξε πως ανακατελήφθησαν οι πόλεις Μιζουράτα, Ρας Λάνουφ και Τομπρούκ στα ανατολικά και αναμετάδωσε εικόνες από «εκδηλώσεις χαράς» υποστηρικτών του καθεστώτος στην Πράσινη Πλατεία στην Τρίπολη, καθώς και στη Σύρτη και στη Σέμπχα στα νότια.

Οι δυνάμεις πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προσέβαλαν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην ανατολική πόλη Μπιν Ζαουάντ, όπως ανακοίνωσαν οι εξεγερμένοι.

   

Παράλληλα, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν αναφορά για νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας Ρας Λάνουφ, που είχε πληγεί και νωρίτερα, ενώ προηγουμένως η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις-είδηση που διαψεύσθηκε από τους εξεγερμένους και δημοσιογραφικές πηγές.

   

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τόνισαν πως και η πόλη Μιζουράτα (200 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας) εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, διαψεύδοντας την κρατική τηλεόραση Αλ Λίμπια που μετέδωσε ότι η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι.

   

«Η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των επαναστατών. Βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους για δύο εβδομάδες. Τώρα επικρατεί ηρεμία.Δόξα τω Θεώ δεν γίνονται μάχες», τόνισε κάτοικος που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

   

«Ωστόσο ακούσαμε πυροβολισμούς σήμερα το πρωΐ κοντά στο αεροδρόμιο και την αεροπορική βάση. Εκεί βρίσκονται κυβερνητικές ταξιαρχίες, αλλά είναι περικυκλωμένες από επαναστάτες. Οι ταξιαρχίες προσφεύγουν σε σποραδικά πυρά για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο», πρόσθεσε.