«Μακρυά από το Face book»,λένε στους ισραηλινούς στρατιώτες οι αρχηγοί τους!

Η ηγεσία των ισραηλινών ΕΔ προειδοποιεί τους στρατιώτες ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύουν στο «Facebook» ενδέχεται να χρησιμοποιούν από τον εχθρό. Σε επιστολή που απέστειλε σε όλους του Δκτές του ισραηλινού Στρατού, η Διεύθυνση Επιχειρήσεων (Operations Directorate) τους καλεί να ενημερώσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση του ιστότοπου «Facebook». Η επιστολή απεστάλη με αφορμή τη δημοσίευση, στο διαδίκτυο, ενός καταλόγου αξιωματικών και στρατιωτών -όπου παρατίθεντο φωτογραφίες, ονόματα, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά τους δεδομένα- στον οποίο χαρακτηρίζονταν ως «Ισραηλινοί Εγκληματίες Πολέμου» εξαιτίας της δράσης τους κατά την επιχείρηση «OPERATION CAST LEAD», στη Λωρίδα της Γάζας πριν από δύο χρόνια.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ύπαρξη κινδύνου για όσους δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με τη θητεία τους στον ισραηλινό Στρατό και παρατίθενται διάφορα παραδείγματα, όπως η δημοσίευση φωτογραφιών με τα διακριτικά του βαθμού τους στο στράτευμα ή εικόνων των στρατιωτικών μονάδων, καθώς και η αποκάλυψη στοιχείων στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους εχθρούς, ελλοχεύοντας κινδύνους για τη ζωή των στρατιωτών.

Ισραηλινός αξιωματικός των ΕΔ προειδοποιεί ότι οι εχθροί, όπως οι «ΗΕΖΒΟLΑΗ» και «HAMAS», δύνανται ν’ αλιεύσουν πληροφορίες από τους προσωπικούς λογαριασμούς των στρατιωτών στο «Facebook», προσθέτοντας ότι παλαιότερο περιστατικό δημοσίευσης χαρτών και εγγράφων είχε ως αποτέλεσμα ν’ ακυρωθεί επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, καθότι ένας στρατιώτης που θα συμμετείχε σ’ αυτήν είχε δημοσιεύσει σχετικές πληροφορίες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα και οι ισραηλινές ΕΔ δεν πρόκειται ν’ απαγορεύσουν τη χρήση του «Facebook» αλλά οφείλουν να επιστήσουν την προσοχή για τους κινδύνους χρήσης του.