Μαζί με στρατό και …θείο θα κυβερνήσει ο γιος του Κιμ Γιονγκ Λι

Ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία του με έναν θείο του και την στρατιωτική ηγεσία μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ιλ, καθώς η απομονωμένη χώρα οδεύει προς μία συλλογική μορφή ηγεσίας έπειτα από δεκαετίες προσωποπαγούς δικτατορίας, σύμφωνα με πληροφορίες πληροφορημένης πηγής με στενές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ και το Πεκίνο.

   

Η πηγή προσθέτει ότι ο βορειοκορεατικός στρατός, που προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, διακήρυξε την πίστη του στον άπειρο και άγνωστο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της δυναστείας που κυβερνά τη χώρα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

   

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κινεζική ηγεσία ειδοποιήθηκε για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο οποίος συνέβη το Σάββατο, μόλις τη Δευτέρα , ημέρα της μετάδοσης της είδησης από την κρατική βορειοκορεατική τηλεόραση. 

   

Η πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, έχει κατά το παρελθόν προβλέψει σωστά σημαντικά γεγονότα, όπως την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2006.

   

Η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα φαίνεται σταθερή, μετά την διακήρυξη της πίστης του στρατού στο πρόσωπο του νέου ηγέτη, δηλώνει η πηγή. «Είναι απίθανο…Ο στρατός διακήρυξε την υπακοή του στον Κιμ Γιονγκ-ουν», απάντησε όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Απουσία ισχυρού στρατιωτικού άνδρα, η Βόρεια Κορέα θα κυβερνάται από συλλογική ηγεσία, αποτελούμενη από τον Κιμ Γιονγκ-ουν, τον θείο του και την στρατιωτική ηγεσία.

   

Ο Τζανγκ Σονγκ-ταεκ, 65 ετών, γαμπρός του Κιμ Γιονγκ-ιλ και νεότερος θείος του Κιμ Γιονγκ-ουν, έλαβε από το 2009 θέση στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας , το ανώτατο συμβούλιο του οποίου ηγείτο ο Κιμ Γιονγκ-ιλ ως επικεφαλής του στρατιωτικού κράτους. 

   

Σύμφωνα με την ίδια μη κατονομαζόμενη πηγή, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τη Δευτέρα πύραυλο στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει άμεσα σχέδια για περαιτέρω δοκιμές , ώστε να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση των εντάσεων.

   

«Με τη δοκιμή του πυραύλου, η Βόρεια Κορέα ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι έχει την ικανότητα να προστατέψει τον εαυτό της… αλλά δεν είναι πιθανόν η Πιονγκγιάνγκ να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στο προσεχές μέλλον», εκτός εάν προκληθεί από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, δήλωσε η πηγή.

   

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί πηγή έντασης με τη διεθνή κοινότητα. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009 και αποχώρησε από τις εξαμερείς συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία με θέμα την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος και την επιστροφή της στο πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη Μη Διάδοσης (Non Proliferation Treaty).