Μαζικές εκτελέσεις κατάδικων στο Ιράν.

 Επτά άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών και ένας όγδοος που καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εκτελέστηκαν δι απαγχονισμού σήμερα στο Ιράν, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

   

Ο εισαγγελέας της δυτικής πόλης Κερμανσάχ, ο Μοζταμπά Μαλεκιά, δήλωσε ότι οι επτά έμποροι ναρκωτικών απαγχονίστηκαν ταυτόχρονα, μετά την απόρριψη του αιτήματός τους να τους δοθεί χάρη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars. 

   

«Οι θανατικές ποινές εκτελέστηκαν ταυτόχρονα στην κεντρική φυλακή με εντολή του επαναστατικού δικαστηρίου και του επικεφαλής των δικαστικών αρχών», τόνισε.

   

Οι άνδρες, των οποίων η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, κατηγορούνταν για την παρασκευή και την πώληση ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης και κρακ, σύμφωνα με το Fars.

   

Η ιρανική τηλεόραση στον ιστότοπό της αναφέρει ότι ένας όγδοος άνδρας απαγχονίστηκε στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στη νότια επαρχία του Ιράν. Ο Μπαχμάν Ριγί εκτελέστηκε στην κεντρική φυλακή της πόλης Ζαχεντάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας, όταν κρίθηκε ένοχος για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών.

   

Οι οκτώ εκτελέσεις αυξάνουν σε 12 τον αριθμό των εκτελέσεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου από πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις τοπικές εφημερίδες. 

   

Ανήμερα Πρωτοχρονιά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις απαγωγείς εκτελέστηκαν στη χώρα την ημέρα εκείνη, στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν απαγάγει αθώους πολίτες επανειλημμένα και έπαιρναν χρήματα από τις οικογένειές τους. Μάλιστα είχαν σκοτώσει ορισμένα από τα θύματά τους», δήλωσε ο εισαγγελέας της επαρχίας Εμπραχίμ Χαμιντί.

   

Τις τελευταίες ημέρες του 2010 εκτελέστηκαν οκτώ έμποροι ναρκωτικών στην πόλη Κομ του κεντρικού Ιράν, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 179 τις εκτελέσεις το 2010 στο Ιράν. 

   

Το Ιράν είναι βασική διαμετακομιστική οδός για τους εμπόρους που περνούν λαθραία τα ναρκωτικά από το γειτονικό Αφγανιστάν, το οποίο παράγει τουλάχιστον το 90% του οπίου παγκοσμίως. Περισσότεροι από 3.500 άνδρες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τους εμπόρους ναρκωτικών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. 

   

Σύμφωνα με το ισλαμικό δίκαιο στο Ιράν η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών και η μοιχεία τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου. Οι αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητη η αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

   

Μαζί την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, το Ιράν είναι ανάμεσα στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων ετησίως στον κόσμο.