Με εμπορικό πλοίο η πρώτη επιχείρηση για τους Έλληνες στη Λιβύη.

Σε συμφωνία με τη ναυτιλιακή εταιρία Minerva κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών και το πλοίο Minerva Antonia έχει καταπλεύσει στο λιμένα Ra’s Lanuf της Σύρτης για να παραλάβει, την Τετάρτη, Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επαναπατριστούν.



Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδος στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

Η ΠΑ ετοιμάζεται για «ανορθόδοξη» επιχείρηση στη Λιβύη.

Επιτελείς της ΠΑ έχουν αρχίσει από χθες να σχεδιάζουν εναλλακτικά σχέδια για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων της Λιβύης. Η επιχείρηση δεν θα έχει καμμία σχέση με όσα έγιναν στην Αίγυπτο,όπου οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν σαφώς πιο «ομαλές» σε σχέση με το χάος της Λιβύης.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως και στην Αίγυπτο, είναι η ασφαλής οδική μεταφορά των Ελλήνων σε κάποιο αεροδρόμιο. Το πρόβλημα αυτό είχε λυθεί σχετικά εύκολα στην Αλεξάνδρεια ,αφού οι Έλληνες βρίσκονταν συγκεντρωμένοι σε μία πόλη και μεταφέρθηκαν σχετικά άνετα στο αεροδρόμιο της πόλης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΥΠ.ΕΞ της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ στο πρακτορείο Reuters. 
“Oι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου της Βεγγάζης έχουν καταστραφεί. Δεν είναι δυνατό να προσγειωθούν εκεί πτήσεις της Egyptair ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας”, είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει μια συγκεχυμένη κατάσταση καθώς ακόμη δεν έχει σταθεί δυνατό για τις υπηρεσίες να μάθουν τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονται στη χώρα, αλλά και τα σημεία στα οποία είναι διασκορπισμένοι . 



Τα ελληνικά C130 έχουν “αναμμένες μηχανές” αλλά η κατάσταση είναι περίπλοκη. Η χώρα βρίσκεται σε διαρκεί συνεννόηση με την Ε.Ε. για την περίπτωση κοινής επιχείρησης των πολιτών των χωρών μελών, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τουρκία που ετοιμάζεται να στείλει πλοία για τον απεγκλωβισμό των δικών της πολιτών.