Μέρκελ: Σταθερά εκτός επιχείρησης εναντίον της Λιβύης.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποσαφήνισε και μετά την έκτακτη διάσκεψη για τη Λιβύη ότι η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σημείωσε όμως ότι θα υλοποιήσει τα τμήματα της απόφασης που δεν σχετίζονται με τη χρήση στρατιωτικών μέσων και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θα καταφέρει να τη διχάσει».

   

H Γερμανία θα συνδράμει έμμεσα στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η γερμανική προσφορά αφορά στα αναγνωριστικά AWACS, προκειμένου να μεταφερθούν τα αμερικανικά πληρώματα στη Μεσόγειο. Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Γερμανία θέτει τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στο έδαφός της στην υπηρεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη. 

    «Η Γερμανία είχε ενστάσεις για σημεία της απόφασης του ΣΑ», είπε η κ. Μέρκελ, «αλλά τώρα η απόφαση ισχύει και θέλουμε να υλοποιηθεί με επιτυχία». 

   

Σφοδρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και την αποχή κατά την ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ. 

   

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) κατηγόρησε τον υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (FDP) ότι με τη στάση του απομόνωσε τη Γερμανία διεθνώς και δίχασε την Ευρώπη. «Δίνεται η εντύπωση ότι η Γερμανία δεν παίρνει θέση στη μάχη κατά του δολοφόνου Λίβυου δικτάτορα και ακόμα χειρότερα ότι η Γερμανία υποτάσσεται στην εξουσία ενός μαφιόζου του πετρελαίου», λέει ο κ. Γκάμπριελ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel» (Ταγκεσπίγκελ). 

   

Ο υπ. Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε δήλωσε στο «Spiegel» (Σπίγκελ) ότι πορεύεται στην «παράδοση της αυτοσυγκράτησης σχετικά με στρατιωτικά μέσα» και ότι η αποχή που επέλεξε η κυβέρνηση είναι «σταθμισμένη και βασική απόφαση».