Μετέδωσε πρώτος τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου …και απολύθηκε!67 χρόνια μετά δικαιώθηκε

Υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία για ένα δημοσιογράφο από το να μεταδώσει πρώτος το τέλος ενός πολέμου; Και μάλιστα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
O ανταποκριτής του Associated Press Edward Kennedy το κατάφερε και μετέδωσε την είδηση 24 ώρες πριν απ΄ όλους τους ανταγωνιστές του και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια,γράφοντας ότι οι Γερμανοί είχαν παραδοθεί άνευ όρων σε ένα πρώην σχολικό κτίριο στην πόλη Reims, στη Γαλλία.

Ο δημοσιογράφος προφανώς θα ανέμενε την απόλυτη επιβράβευση.Αλλά …εισέπραξε απόλυση!

Ο E.Kennedy είχε αγνοήσει τους λογοκριτές του στρατού οι οποίοι ακολουθούσαν το σχέδιο του Ουίνστον Τσώρτσιλ και του Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν που είχαν συμφωνήσει να αποκρύψουν την είδηση ​​της κατάρρευσης για 36 ώρες ώστε να επιτραπεί στον Στάλιν να οργανώσει μια δεύτερη τελετή παράδοσης στο Βερολίνο!

Ο Κένεντι κατηγορήθηκε ότι έσπασε το off the record.

67 χρόνια αργότερα, κορυφαίο στέλεχος του AP ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που αντιμετώπισε η εταιρεία τον Κένεντι. «Ήταν μια φοβερή μέρα για το AP. Το χειρίστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο », δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τομ Κάρλεϊ.

Ο Kennedy, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1963, είχε επιδιώξει τη δικαίωσή του από τον παλαιό εργοδότη του. Η κόρη του, Τζούλια Κένεντι δήλωσε ότι θα ήταν ενθουσιασμένος από την αποκατάσταση. «Νομίζω ότι αυτό θα σήμαινε πολλά για αυτόν», είπε.

Η γερμανική παράδοση έγινε στις 2.41 στις 7 Μαΐου, 1945.

Ο Kennedy ήταν ένας από τους 17 δημοσιογράφους που ήξεραν την είδηση,αλλά δεσμεύτηκαν από τη λογοκρισία.Τους είχαν πει ότι το εμπάργκο θα διαρκούσε για λίγες ώρες.
Όμως σύντομα τους ενημέρωσαν ότι αυτό παρατείνεται για 36 ακόμη ώρες. Ο Kennedy δεν μπορούσε ότι μια τόσο μεγάλη είδηση μπορούσε να κρατηθεί μυστική. Παρόλα αυτά δεν την μετέδωσε.

Όμως λίγο αργότερα έμαθε ότι οι Γερμανοί είχαν ανακοινώσει την παράδοση σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Ζήτησε εξηγήσεις από τους Αμερικανούς λογοκριτές,οι οποίοι όμως επέμειναν να μην επιτρέπουν τη μετάδοση.

Τότε πήρε την απόφαση να μεταδώσει την είδηση στο AP.

Η μετάδοση ήταν σοκ για τους υπολοιπους δημοσιογράφους τους οποίους οι λογοκριτές εξακολουθούσαν να δεσμεύουν για τη μη μετάδοση!

Το θέμα πήρε διαστάσεις και ο Γενικός διευθυντής του AP, Κεντ Κούπερ, απηύθυνε επιστολή προς τον δημοσιογράφο λέγοντας ότι είχε παραβιάσει μια «βασική αρχή» της δημοσιογραφίας , “σπάζοντας την υπόσχεση να κρατήσει εμπιστευτική μια είδηση”.

Πολλοί συνάδελφοί του τον δικαίωσαν ,αλλά η επίσημη αποκατάστασή του χρειάστηκε 67 χρόνια.