Μήνυση κατά Ομπάμα για τη συμμετοχή ΗΠΑ στη Λιβύη!

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων προσέφυγαν σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον κατά της αποφάσεως του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μην επιδιώξει το πράσινο φως του Κογκρέσου για να ξεκινήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

   

Η μήνυση αποβλέπει «στην προστασία των εναγόντων και της χώρας» απέναντι στην πολιτική του προέδρου Ομπάμα στη Λιβύη.

   

Οι ενάγοντες, μια δεκάδα βουλευτές και από τις δύο πλευρές με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Ντένις Κουσίνιτς και τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του Ουόλτερ Τζόουνς, κατηγορούν τον πρόεδρο ότι έχει «μονομερώς» δεσμεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι «χωρίς την κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο», γεγονός που κατά τη γνώμη τους, αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ. 

   

Οι κοινοβουλευτικοί υποστηρίζουν επίσης ότι η δράση της Διοίκησης ξεκίνησε κατά παράβαση της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού που έχει επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, και ότι η χρήση των κονδυλίων για τη επιχείρηση στη Λιβύη χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου είναι αντισυνταγματική.

   

Τέλος, εκτιμούν ότι ο αμερικανικός νόμος του 1973, ή «νόμος για τις Εξουσίες Πολέμου» (War Powers Resolution), που έχει ως σκοπό τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών για την κήρυξη πολέμου, δεν έγινε σεβαστός από τον Πρόεδρο Ομπάμα. 

   

Ο νόμος ορίζει ότι χωρίς την άδεια του Κογκρέσου, η απόσυρση (των δυνάμεων) πρέπει να ξεκινήσει μετά από 60 μέρες και να ολοκληρωθεί μετά από 90 ημέρες. Η τελική διορία εκπνέει την Κυριακή.

Ο Λευκός Οίκος υπέβαλε στο Κογκρέσο έκθεση που αιτιολογεί το ρόλο της χώρας στη Λιβύη και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν υπερέβη τις εξουσίες του, αναφέρθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους.

   

Σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματούχους που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία , η έκθεση αυτή των 30 σελίδων περιλαμβάνει νομικά επιχειρήματα που αναφέρουν ότι ο αμερικανικός νόμος επιτρέπει μια αποστολή προστασίας πολιτών και τη μάχη κατά των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που έβαλε κατά των πολιτών, χωρίς να χρειαστεί να δώσει το πράσινο φώς το Κογκρέσο.

   

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής αποφασίστηκε μετά από το αίτημα του ΄ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ που προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θα χρειαστεί εξουσιοδότηση του Κογκρέσου σε μια πιθανή συνέχιση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λιβύη.