Μία …Λαίδη στη Βεγγάζη.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον έφθασε σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη, «πρωτεύουσα» της λιβυκής εξέγερσης, για μια σύντομη επίσκεψη κατά την οποία αναμένεται να εγκαινιάσει μια ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία.

   

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μιας εκπροσώπου αυτού του επιπέδου στη Βεγγάζη. Προηγουμένως, μόνον ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είχαν επισκεφθεί την «πρωτεύουσα» των ανταρτών.

   

Η Άστον αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, της αρχής που διευθύνει την εξέγερση, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, προτού εγκαινιάσει τα γραφεία που θα στεγάζονται σε ένα από τα ξενοδοχεία της Βεγγάζης.

   

Μετά την άφιξή της η Άστον αναμένεται να μεταβεί στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, μπροστά στη θάλασσα, επίκεντρο της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Είναι σε αυτή την πλατεία Δικαστηρίου, που βαφτίστηκε ξανά πλατεία Ελευθερίας από τους Λίβυους, που οι αντιφρονούντες έγιναν στη συνέχεια εξεγερμένοι που αψήφησαν το καθεστώς.

   

Η Άστον είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου το άνοιγμα των γραφείων προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στην αντιπολίτευση και στην κοινωνία των πολιτών.