Μια…παπαρούνα προκάλεσε διπλωματική κρίση Κίνας-Βρετανίας

Παρολίγον… διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται πως αποφεύχθηκε κατά την επίσκεψή του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κίνα. Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, ο Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε επίσημο κινεζικό αίτημα να αφαιρέσει από την μπουτονιέρα του την παπαρούνα που φορούσε προς τιμήν των στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την οπτική γωνία των Κινέζων αυτό το λουλούδι συμβολίζει τους Πολέμους του Οπίου στα τέλη του 19ου αι, στους οποίους ηττήθηκαν από τους Βρετανούς.
 
Αντί για την παραδοσιακή παπαρούνα, λοιπόν, προς τιμήν των πεσόντων, οι Κινέζοι υπεύθυνοι είδαν ένα σύμβολο εξευτελισμού.
 
«Οι Κινέζοι μας είπαν ότι θα ήταν απρεπές να φοράμε την παπαρούνα εξαιτίας των πολέμων του οπίου», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Εμείς τους ενημερώσαμε ότι συμβολίζει πολλά για μας και ότι θα την φορούσαμε ούτως ή άλλως».
 
Ευτυχώς όμως η παρεξήγηση λύθηκε γρήγορα και όλα κύλησαν ομαλά στην συνέχεια. Σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο και στη συνέχεια πραγματοποίησε την παραδοσιακή επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.
 SigmaLive