Μνημείο για όσους λιποτάκτησαν από τους Ναζί. Στη Βιέννη με την έγκριση της ελληνίδας αντιδημάρχου

   Τη χρηματοδότηση της ανέγερσης ενός μνημείου για τους αυστριακούς αντιστασιακούς-λιποτάκτες από τη ναζιστική Βέρμαχτ, ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου της Βιέννης. Αφορά στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, από την εισβολή των στρατευμάτων του Χίτλερ το Μάρτιο του 1938 μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τα συμμαχικά στρατεύματα το Μάιο του 1945.

    Η ανέγερση του Μνημείου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013. Το έργο είχαν εγκρίνει πέρσι τον Απρίλιο τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Δήμο και στην τοπική κυβέρνηση στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης: οι Σοσιαλδημοκράτες του δημάρχου και κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ και οι Πράσινοι της Ελληνίδας αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

    Όπως ανακοίνωσε  ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντρέας Μάιλατ-Ποκόρνι, η πρώτη δόση της εγκριθείσας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 25.000 ευρώ, ενώ έπειτα από διαβουλεύσεις πρόκειται να προσδιοριστεί σύντομα η τοποθεσία ανέγερσης του μνημείου. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων της Βιέννης, Ντάβιντ Έντελζον, είχε ασκήσει κριτική στη «σκανδαλώδη» στάση που κράτησε η Αυστρία επί δεκαετίες απέναντι στους λιποτάκτες του ναζιστικού καθεστώτος.

    Στο εγχείρημα ανέγερσης του μνημείου έχει συμπεριληφθεί και η επιτροπή προσωπικοτήτων «Δικαιοσύνη για τα θύματα της ναζιστικής στρατονομίας», που ιδρύθηκε το 2008 και αγωνίζεται για την κοινωνική και νομική αποκατάσταση των ανθρώπων, που είχαν αντισταθεί κατά των ναζιστών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Τόμας Γκέλντμαχερ, η Πλατεία των Ηρώων -εκεί όπου ο Χίτλερ είχε εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την εισβολή των στρατευμάτων του στην Αυστρία το Μάρτιο του 1938- θα ήταν ο ιδανικός τόπος ανέγερσης του Μνημείου, μεταξύ άλλων και ως «απάντηση» στην ετήσια σύναξη των ακροδεξιών «αδελφοτήτων» εκεί, στην οποία τα μέλη τους διατρανώνουν κάθε χρόνο τη «λύπη τους για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

    Ο κ. Γκέλντμαχερ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πρόνοια ώστε το Μνημείο να αντανακλά το πνεύμα δικτύωσης της ναζιστικής στρατονομίας, καθώς, όπως σημείωσε, ήταν πολλοί οι θεσμοί τότε που εμπλέκονταν στις διώξεις. Προσέθεσε ότι στο Μνημείο θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση ως προς τους διαφόρους τόπους των εγκλημάτων κατά των αντιστασιακών-λιποτακτών της ναζιστικής Βέρμαχτ.