Μουμπάρακ:»Δεν φεύγω,μεταβιβάζω την εξουσία στον Σουλεϊμάν». Οργή διαδηλωτών.

“Σκληρό καρύδι” ο Χόσνι Μουμπάρακ. Μπορεί σχεδόν όλος ο πλανήτης να στοιχημάτιζε ότι στο διάγγελμά του θα ανακοίνωνε την άμεση αποχώρησή του,εκείνος όμως τους διέψευσε. Θα αρχίσει να μεταβιβάζει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και ταυτόχρονα θα συμμετέχει στον εθνικό διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στις οποίες πάντως δεν θα είναι υποψήφιος.
Σε μία ομιλία με την οποία προσπάθησε και πάλι να αγγίξει το συναίσθημα των αιγυπτίων ο πρόεδρος Μουμπάρακ απευθύνθηκε στο λαό του λέγοντας ότι “σας μιλάω σαν πατέρας προς τους γιους και τις κόρες του. Μιλάω σε σας τη νέα γενιά” και αναφέρθηκε στους νεκρούς των ταραχών αποκαλώντας τους “μάρτυρες” και υποσχόμενος ότι οι υπέυθυνοι για το θάνατό τους θα τιμωρηθούν!
Έκανε και πάλι εκτενή αναφορά στη στρατιωτική του καριέρα και επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να πεθάνει στο χώμα της Αιγύπτου.
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει όμως πόσους άλλους θανάτους μπορεί να κοστίσει αυτή του η επιμονή. Η ομιλία του ήταν πολύ μακριά από αυτά που περίμεναν να ακουσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών στη πλατεία Ταρχίρ και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που είναι για 18η πια ημέρα στους δρόμους.
Στο Κάϊρο καταφθάνουν κι άλλοι διαδηλωτές απ΄ όλη την Αίγυπτο και η Παρασκευή θα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα. Οι πληροφορίες ότι οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο, ανησυχούν τον στρατό,που τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες τον ήθελαν να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας με επικεφαλής των αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Σάμι Ενέν. Λύση που επιθυμούσαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στείλει αεροπλανοφόρο στο Σουέζ! Από την άλλη τη λύση του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί.
Τα πνεύματα στο Κάϊρο έχουν οξυνθεί κι άλλο μετά από το διάγγελμα Μουμπάρακ και οι εξελίξεις είναι πλέον απρόβλεπτες. Λίγο πριν το διάγγελμα Μουμπάρακ ο στρατός είχε στείλει γραπτά μηνύματα στα κινητά των πολιτών προαναγγέλοντας σημαντικές ανακοινώσεις από το στρατό.
Η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι πλέον ορατή.

Λίγα λεπτά μετά από την ολοκλήρωση του διαγγέλματος Μουμπάρακ, στον αιγυπτιακό λαό ,μίλησε και ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, οποίος κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια και τις δουλειές τους και να μην ακούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Κανείς δεν φαίνεται ότι το άκουσε στη πλατεία Ταρχίρ.

Οι σχέσεις του Ομάρ Σουλεϊμάν με το Ισραήλ είναι σχέσει εμπιστοσύνης και φαίνεται ότι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή να ανατεθεί σ΄ αυτόν η δύσκολη αποστολή της μεταβίβασης της εξουσίας.